Constantinescu și Mazăre au fost arestați abuziv?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Decizia CCR care desființează acuzațiile procurorilor

Constantinescu și Mazăre au fost arestați abuziv?

Administrație 07 Octombrie 2015 / 17:25 1804 accesări

Avocatul Marius Mocanu: „Instanța va trebui să țină cont de hotărârea CCR și să respingă acuzațiile de conflict de interese împotriva lui Mazăre și Constantinescu”

Avocatul Marius Mocanu: „Instanța va trebui să țină cont de hotărârea CCR și să respingă acuzațiile de conflict de interese împotriva lui Mazăre și Constantinescu”

Președintele CJC, Nicușor Constantinescu: „Eu și Radu Mazăre am fost arestați pentru conflict de interese degeaba. Magistrații vor plăti pentru asta”

Președintele CJC, Nicușor Constantinescu: „Eu și Radu Mazăre am fost arestați pentru conflict de interese degeaba. Magistrații vor plăti pentru asta”

Președintele Consiliului Județean Constanța (CJC), Nicușor Constantinescu, și fostul primar al Constanței Radu Mazăre au fost arestați în mod abuziv. Nu o spunem noi, ci Nicușor Constantinescu. El a făcut afirmația în contextul în care Curtea Constituțională a României (CCR) a declarat neconstituțional articolul de lege referitor la conflictul de interese în mediul privat. Concret, CCR a decis că incriminarea conflictului de interese în relațiile comerciale nu poate fi justificată și că această infracțiune există doar în cazul funcționarilor publici care își urmăresc interesul personal în timpul serviciului. Hotărârea Curții este o confirmare a faptului că atât Radu Mazăre, cât și Nicușor Constantinescu au fost arestați preventiv pentru conflict de interese fără niciun temei constituțional. Amintim că președintele CJC a fost arestat, în februarie, pentru conflict de interese, fiind acuzat că a efectuat mai multe plăți nelegale către SC Soti Cable Neptun SRL, unde nu mai este acționar de 15 ani. De asemenea, fostul primar Radu Mazăre a stat în arest preventiv aproape trei luni, fiind acuzat de conflict de interese, după ce Primăria Constanța, pe care o conducea la momentul respectiv, a acordat contracte de aproape 4,6 milioane de euro firmelor Conpress Holding şi Soti Cable Neptun, la care nu mai este acționar de peste 15 ani.

ACUZAȚII DESFIINȚATE Avocatul Marius Mocanu a explicat că decizia CCR desființează, practic, acuzațiile de conflict de interese în baza cărora au fost arestați Mazăre și Constantinescu. „Instanța va trebui să țină cont de hotărârea CCR și să respingă acuzațiile. În speță, Constantinescu nu mai poate fi incriminat pentru raporturile comerciale dintre CJC și societățile cu care instituția a încheiat contracte”, a declarat Mocanu. În ceea ce privește calitatea lui Constantinescu de președinte al CJC, Curtea a stabilit deja că legea conflictului de interese se aplică doar funcționarilor publici. Aleșii locali, așa cum este Constantinescu și cum a fost Mazăre, nu sunt considerați funcționari. În aceste condiții, președintele CJC a anunțat că îi va reclama pe procurorii și judecătorii care au dispus arestarea lor. „Vor răspunde și procurorii, și judecătorii care au dat curs acestor abuzuri. Ei nu și-au bătut joc doar de noi, ci și de constănțenii care ne-au votat și au crezut în noi”, a spus Constantinescu.

PROBĂ CONTESTATĂ Președintele CJC, Nicușor Constantinescu, a făcut declarațiile la ieșirea din Curtea de Apel Constanța, unde s-a judecat contestația împotriva unei probe care stă la baza dosarului „Elicopterul”. Este vorba despre un raport de constatare întocmit de un expert al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), din care reiese faptul că președintele CJC ar fi atribuit, în mod nelegal, contractul de utilizare și întreținere a elicopterului medical ce s-a prăbușit, la jumătatea lui decembrie, în lacul Siutghiol. Atât Constantinescu, dar și avocatul său, Marius Mocanu, au precizat că raportul respectiv a fost realizat ilegal. „Actul era necesar doar dacă exista pericolul de pierdere sau deteriorare a probelor. Nu este cazul, din moment ce dosarul este instrumentat de un an și opt luni și am pus la dispoziția procurorilor toate actele solicitate. Se impunea o expertiză neutră care să stabilească dacă există vreun prejudiciu, nu acest raport întocmit de angajații DNA”, a explicat Constantinescu. Amintim că, la începutul lui septembrie, Constantinescu a atacat același raport de expertiză la Tribunalul Constanța. Magistrații i-au respins contestația, însă președintele CJC a atacat decizia judecătorilor la Curtea de Apel. Instanța a rămas în pronunțare în acest caz.

Citește și:

Probe nelegale în dosarul elicopterului prăbușit în Siutghiol (?)

Nicușor Constantinescu: “Să vină DNA să conducă CJC!”

Constantinescu află în 14 octombrie verdictul în cazul CMZ



12