Constituţia, în pericol de portocalizare!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Capcanele lui Băsescu

Constituţia, în pericol de portocalizare!

Eveniment 03 Iunie 2011 / 00:00 646 accesări

ACUZAŢII GRAVE. Traian Băsescu şi-a tăiat singur craca de sub picioare cu modificările propuse la Legea Fundamentală a României. Propunerile sale au dat foc Opoziţiei care, în replică, a propus suspendarea preşedintelui. Ca o măsură care să îl oprească pe Băsescu din tentativa de a transforma România „într-un stat poliţienesc”. Preşedintele Consiliului Naţional (CN) al PSD, Adrian Năstase, atrage atenţia că şeful statului nu avea dreptul să schimbe proiectul de modificare a Constituţiei trimis de Guvern în aprilie 2010. „ Avem o problemă destul de serioasă. E fals în acte publice! Nu ar fi mai simplu să schimbăm preşedintele decât să schimbăm Constituţia?\", s-a întrebat retoric fostul premier. Năstase a amintit că revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de către preşedintele României la propunerea Guvernului, însă Guvernul a trimis deja de un an la Cotroceni proiectul. Concluzia preşedintelui CN al PSD este că actualul text al legii fundamentale diferă de varianta din 2010, şi pentru a-şi susţine afirmaţia, le-a dat, ieri, jurnaliştilor, cele două texte pentru a putea fi comparate.

„ŞMECHERIA” LUI BĂSESCU. Viziunea lui Năstase despre „Constituţia lui Băsescu” este împărtăşită şi de şeful Departamentului juridic din PSD, fostul deputat Lucian Bolcaş. Mai mult, fostul deputat explică şi că, prin reducerea mandatului de preşedinte de la cinci, cât e în prezent, la patru ani, Băsescu încearcă să candideze încă o dată la cea mai înaltă funcţie în stat. Constituţia prevede că un preşedinte nu poate rămâne mai mult de două mandate în fruntea ţării. Astfel, Băsescu încearcă să renunţe la doi ani din actualul mandat, pentru ca acesta să nu fie considerat ca fiind unul consumat, astfel încât să poată candida pentru cel de-al treilea mandat de preşedinte. ”Ne aflăm în faţa unui act dictatorial, autoritar al preşedintelui, în afara sferei drepturilor sale constituţionale. Motiv evident pentru o acţiune de suspendare a sa, pentru că tocmai încercarea de a o modifica este una dintre cele mai grave încălcări ale Constituţiei. Băsescu ocoleşte procedurile normale parlamentare”, a susţinut fostul deputat. De cealaltă parte a baricadei, fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu vede revenirea la patru ani pentru un mandat de preşedinte şi renunţarea la doi ani de mandat ca pe un „efort” venit din partea lui Băsescu pentru „o negociere” cu Opoziţia, deşi atât PSD cât şi PNL au spus de atâtea ori că nu încheie tratative cu PDL.

?PROPUNERILE, SIMPLE AIURELI? Nici liberalii nu văd cu ochi buni propunerile lui Băsescu. Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu consideră că românii vor fi afectaţi de o Constituţie care „prevede derapaje”. „Propunerile sunt nişte aiureli care derivă din coşmarurile preşedintelui, care nu sunt comune cu nicio altă constituţie din Europa. După părerea mea, ele constituie o diversiune de la ceea ce ar trebui să fie în România discuţia principală, şi anume, ce facem să ieşim din criză cât mai repede. România nu moare acum de Constituţie”, a declarat fostul premier liberal.

SIMBOLURILE ROMÂNIEI, ULTIMA GRIJĂ A PREŞEDINTELUI? Liderii PC atrag şi ei atenţia că propuneri pentru noua Constituţie a României nu fac cinste românilor. Vicepreşedintele PC, Bogdan Diaconu, aminteşte de Csibi Barna sau de Laszlo Tokes şi de „cazurile de activităţi anti-româneşti” la care a fost supusă România în ultima perioadă. \"Proiectul noii Constituţii a avut grijă să le ofere drepturi suplimentare minorităţilor dar nu a avut grijă să protejeze şi identitatea naţională şi statul român. Dezechilibrul dintre minorităţile care primesc mereu alte drepturi şi majoritatea care este dispreţuită şi călcată în picioare se adânceşte prin noua Constituţie. Solicit o dezbatere publică pe tema modificărilor Constituţiei la articolul 6, cu motivaţia că dreptul la identitate este şi al românilor de etnie română, nu numai al celorlalte etnii\", susţine Bogdan Diaconu.

REACŢIILE SOCIETĂŢII CIVILE. Membrii Comisiei pentru o nouă Constituţie a Fundaţiei Horia Rusu semnalează pericolele la adresa democraţiei pe care le conţine proiectul de modificare a Constituţiei în viziunea lui Traian Băsescu. Prof. univ. dr. Daniel Barbu consideră că preşedintele se întoarce la practicile totalitare. „Direcţia pe care merge preşedintele este una a întăririi puterii statului, a puterii preşedintelui asupra aparatelor represive. Modul în care prezintă argumentarea cu privire la mărirea duratei de reţinere a persoanelor pe care Procuratura le poate suspecta că au comis infracţiuni mi s-a părut scandalos”, a declarat prof. univ. dr. Daniel Barbu. Nici prof. univ. dr. Gheorghe Piperea nu are o părere mai bună despre modificările aduse Constituţiei. El consideră că prin modificarea articolului 95, preşedintele invocă echilibrarea raporturilor dintre preşedinte şi Parlament. „Propune introducerea prevederii potrivit căreia hotărârea Parlamentului de suspendare a preşedintelui trebuie validată de Curtea Constituţională. După părerea mea, face asta pentru a-şi asigura spatele în 2013, când se va schimba majoritatea parlamentară. Dacă totul depinde de judecătorii Curţii Constituţionale, numiţi politic, unde este echilibarea?”, se întrebă Piperea. Analist politic şi doctorand în drept, Bogdan Dima, consideră că modificarea Constituţiei, este doar un proiect de executare a Parlamentului şi a statului de drept. „Prin proiectul de revizuire a Constituţiei, Preşedintele României încearcă să submineze funcţie de control a Parlamentului (vezi propunerile cu privire la suspendarea Preşedintelui, dizolvarea forului legislativ, posibilitatea ca parlamentarii să fie anchetaţi direct de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi structura unicamerală)”, a declarat analistul politic. În opinia sa, se manifestă o tendinţă extremă de prezidenţializare şi personalizare a sistemului politic, dublată de creşterea accentuată a populismelor şi extremismelor. „În acest moment, Preşedintele României pune în pericol democraţia din România. Pentru toate relele perioadei recente, principalii vinovaţi nu sunt parlamentarii sau Parlamentul, ci executivul, prin Preşedinte şi prim-ministru. Preşedintele vorbeşte de abuzul Parlamentului asupra Preşedintelui, dar nu ia în considerare abuzul executivului asupra legislativului. Este un cancer al democraţiilor moderne şi pune în pericol statul de drept. Singura soluţie este un Parlament funcţional, care să înceteze a mai fi maşină de vot pentru Guvern. Avem nevoie de un Parlament bicameral, în care Camera Deputaţilor să reprezinte interesele cetăţenilor, iar Senatul să reprezinte interesele comunităţilor locale. Problema ridicată de Preşedintele României este simplă: Instituţia cheie a democraţiei consolidate este Parlamentul. Parlamentul României este subminat prin acest proiect de Constituţie. Salvaţi democraţia de Traian Băsescu!”, a mai spus Bogdan Dima.



12