Telegraful a prezentat pe larg, săptămîna trecută, acest proiect interesant, pe care l-a iniţiat un grup de tineri inimoşi. Nu pot decît să mă bucur, dorindu-le succes acestor entuziaşti, deşi rămîn sceptic, pentru că România nu este nici Europa de Vest, nici America! Tocmai de aceea m-am hotărît să scriu cîteva rînduri despre acest subiect.
Păstrarea curăţeniei mediului înconjurător este un atribut al civilizaţiei, iar spiritul civilizat al unei naţiuni rezultă dintr-o bună educaţie primită la timp. În România nu există nimic din toate astea… Pentru a face curat, mai întîi, şi pentru a conserva această curăţenie, mai apoi, atît în casa ta, cît şi în natură, nici măcar nu ai nevoie de reguli, ci doar de bun simţ. Aşa cum există oameni leneşi sau dezordonaţi, în casele cărora domneşte mizeria, tot aşa există şi ţări întregi în care poluarea mediului este un fenomen endemic, ca o epidemie de prost gust, mîrlănie şi nesimţire. Din nefericire, în România de astăzi trăiesc mai mulţi mitocani decît oameni educaţi şi civilizaţi! Felul în care majoritatea zdrobitoare a românilor îşi petrece timpul liber la iarbă verde şi, mai ales, ce rămîne în urma lor, fenomen care este asemănător şi pe plajele litoralului nostru, dovedeşte cît de îndreptăţit este scepticismul meu faţă de minunatul proiect numit „Constituţia Mediului”…
Nu cred că nici măcar vreun „decalog”, cum este cel cuprins în acest proiect, n-ar rezolva prea multe lucruri. Mai degrabă, sentimentul meu este că românii trebuie constrînşi, pur şi simplu, să păstreze curăţenia în natură, dar şi în marile oraşe, prin legi aspre şi amenzi usturătoare. L-am auzit pe ziaristul Mircea Toma, unul dintre iniţiatorii acestui proiect, explicînd cît de drastice vor fi măsurile punitive. Intrarea unui autoturism pe plajă, de pildă, va fi pedepsită cu 300 milioane lei vechi, sumă cu care, zîmbea gazetarul, se pot cumpăra două Dacii „second hand”. Aşa da! Oricît li s-a urcat românilor democraţia la cap, dacă îi „ustură” buzunarele, atunci ascultă de frică… Sentimentul acesta, că asculţi de frica legii, fără să reacţionezi spontan, din bun simţ, este încă o dovadă că sîntem o ţară de manelişti şi de mîncători de seminţe, ale căror coji le scuipăm oriunde, oricînd, oricum.
„Constituţia Mediului” îşi va îndeplini misiunea nobilă pe care şi-a propus-o abia în ziua în care România va arăta ca parcul naţional american Yellowstone. Acolo, pe o suprafaţă de un milion de hectare, nu ai voie nici măcar să fumezi în aer liber, darmite să arunci ceva pe jos, să vînezi sau să poluezi fonic liniştea peisajului natural şi a vieţuitoarelor … După modesta mea opinie, protecţia mediului înseamnă respectul faţă de Creaţia lui Dumnezeu!