Construiești? Ori asiguri și spațiu verde, ori ți se demolează clădirea!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Regulament pentru amenajarea spațiilor verzi

Construiești? Ori asiguri și spațiu verde, ori ți se demolează clădirea!

Administrație 16 Iulie 2017 / 15:23 2294 accesări

Că în Constanța se construiește exagerat de mult este un fapt reclamat de mulți oameni, în special de activiștii de mediu, care au susținut că s-au distrus suprafețe mari de spații verzi pentru proiecte imobiliare ambițioase. Așa se face că reglementarea amenajării de spații verzi pe lângă blocurile mari de locuințe a devenit o necesitate. De aceea, Primăria Constanța a elaborat un regulament privitor la asigurarea suprafeței minime de spații verzi pentru lucrările de construcții și amenajări autorizate pe raza municipiului Constanța. Un draft al acestui regulament a fost supus consultării publice pe site-ul Primăriei Constanța (www.primaria-constanta.ro).

OBLIGAȚII PENTRU INVESTITORI

Potrivit formei actuale a regulamentului, în cazul construcțiilor administrative, comerciale și de servicii, al unităților de alimentație publică, complexurilor turistice și construcțiilor industriale trebuie să se asigure spații verzi pe o suprafață de minimum 50% din terenul pe care se realizează construcția. Documentul mai spune că, din această suprafață echivalentă cu 50%, cel puțin 20% trebuie amenajată la sol, în proximitatea construcției, iar restul poate fi completat cu plantații în zone indicate de administrația locală. Pentru construcțiile de cult și cele sportive, investitorii sunt obligați să asigure spații verzi pe o suprafață de 40% din terenul destinat clădirii. Minimum 30% din teren trebuie amenajat în apropierea clădirii, restul de 10% putând fi completat cu plantații în alte zone. Totodată, pentru construcțiile noi ce găzduiesc instituții de cultură, învățământ sau sănătate, precum și pentru imobilele de locuit, investitorii trebuie să asigure spații verzi pe 30% din teren. Minimum 20% din suprafață trebuie să fie amenajată în proximitatea clădirii. Pentru construcţiile ce înglobează spaţii cu diferite destinaţii, spațiile verzi și plantate se vor asigura pentru funcțiunea care necesită procentul mai mare de spații verzi conform normelor din regulament. Documentul prevede și anumite excepții. Prin urmare, nu se impune asigurarea spațiilor verzi pentru terenurile cu construcții existente, de locuit, amplasate pe parcele cu front la stradă mai mic de 8 metri și suprafață mai mică de 150 mp pe care terenul rămas neconstruit este mai mic decât suprafața minimă necesară de spațiu verde. Sunt exceptate, de asemenea, de la regulile impuse construcțiile cu statut de monument istoric sau cu valoare arhitecturală pentru care nu este permisă modificarea amplasamentului. Mai mult, regulamentul nu se aplică în cazul schimbării de destinație la construcțiile existente la data adoptării prezentului regulament. Foarte important de menționat este faptul că, în cazul nerespectării regulilor privitoare la asigurarea suprafeței minime de spații verzi, proprietarii clădirii riscă să își piardă autorizația de construcție și chiar să rămână fără imobil, care ar putea fi demolat.

CUM SE POT SCHIMBA NORMELE

Regulamentul nu este, încă, definitiv, așa că poate fi modificat la propunerea constănțenilor. Cei care au sugestii, propuneri și nemulțumiri privitoare la regulament le pot trimite până în 25 iulie, prin poștă, la sediul din bd. Tomis nr. 51, prin fax, la nr. 0241/488189, 0241/488195, sau prin e-mail, la adresa primarie@primaria-constanta.ro. Materialele transmise vor purta mențiunea: "Recomandare la proiectul pentru aprobarea Regulamentului privind asigurarea suprafeței minime de spații verzi pentru lucrările de construcții și amenajări autorizate pe raza municipiului Constanța". Regulamentul în forma actuală poate fi consultat la sediul Primăriei Constanța din bd. Tomis nr. 51 sau pe site-ul oficial, la adresa www.primaria-constanta.ro, secțiunea „De interes public - Transparență decizională pe Legea 52/2003”.



12