Dacă optaţi pentru construirea “la roşu” a locuinţei trebuie să aveţi în vedere cîteva trucuri pentru a ieşi mai ieftin. După ce vă achiziţionaţi terenul necesar, trebuie să vă angajaţi un diriginte de şantier care să vă sfătuiască şi care va supraveghea desfăşurarea lucrărilor. Un diriginte de şantier costă 4-5 sute de lei pe lună. El vă poate sfătui şi asupra proiectantului pe care să-l folosiţi. La acest pas trebuie să ştiţi că există două tipuri de proiecte pentru casă: proiectul de autorizaţie de construcţie sau proiectul de autorizaţie de execuţie. Diferenţa dintre cele două este că cel de-al doilea este un proiect care oferă detalii despre fiecare mişcare pe care o face constructorul, iar pentru o casă de 150 mp vă costă 2.400 de euro. Majoritatea persoanelor însă optează pentru proiectul de autorizaţie de construcţie, care oferă detalii minime despre construcţie, necesare pentru a obţine autorizaţia. Acesta vă costă 2.000-2.500 de lei noi. Pentru taxele de avizare se mai plăteşte încă 1,5% din valoarea casei, respectiv 825 de euro.
După ce sondaţi piaţa constructorilor împreună cu dirigintele de şantier, este bine să negociaţi cu firma aleasă preţul pentru manoperă şi, cel mai important, să stabiliţi cu acesta că materialele necesare să le achiziţionaţi dvs., asta întrucît de aici se mai pot obţine nişte discounturi de pînă la 5%. Pe de altă parte, la negocierea preţului pentru manoperă, lucrările la fundaţie au un anumit preţ şi, în funcţie de stadiul lucrării, preţurile diferă. În acest caz, fundaţia plus placa de nivel vă va costa 5-6.000 de lei, preţul mediu pentru primul nivel este aprox. 40-45 de euro/mp, iar pentru mansardă două treimi din preţul primului nivel, adică aprox. 25 de euro/mp. Totodată, în preţul “la roşu” intră şi lemnăria la acoperiş.
Varianta economică: "în regie proprie"
Dacă doriţi să vă ridicaţi casa în regie proprie o să aveţi mai multă bătaie de cap, însă diferenţa de preţ faţă de construcţia “la roşu” este de 15-20%. Chiar dacă lucraţi în regie proprie trebuie să îndepliniţi nişte criterii minime pentru a fi în legalitate. În primul rînd, firma de construcţii pe care o veţi angaja trebuie să aibă un responsabil tehnic de execuţie (RTE) care va supraveghea execuţia lucrării. De el este nevoie în momentul în care se semnează încheierea lucrării care trebuie prezentată autorităţilor locale. RTE-ul costă aprox. 200 de euro/lună.
La săpăturile pentru fundaţie, puteţi apela la muncitorii firmei de construcţii, care pentru o casă de 150 de mp vă solicită 200 de euro negociabil. Unitatea de măsură în acest caz este metrul cub la ora lucrată. Astfel, construcţia, fără taxele pentru avizare, vă va ajunge, pentru casa de 150 mp, la aprox. 44.000 de euro. Preţul poate creşte sau scădea în funcţie de abilităţile de negociator de care dispuneţi. Trebuie însă să mai ştiţi că noile reglementări din domeniul construcţiilor obligă la respectarea normelor minime de disciplină în construcţii. Amenzile variază între 1.000 şi 100.000 de lei. În plus, este vorba de siguranţa dvs...