Consultări la ONU pentru o misiune de menţinere a păcii în Ucraina

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Consultări la ONU pentru o misiune de menţinere a păcii în Ucraina

Externe 21 Martie 2015 / 00:00 595 accesări

Ucraina a cerut oficial, vineri, Consiliului de Securitate al ONU să abordeze problema privind mobilizarea unei misiuni de menţinere a păcii în Donbas, iar în aceeaşi zi, secretariatul ONU a început consultări cu privire la formatul şi mandatul unui viitoare misiuni. Rada Supremă (Parlamentul ucrainean) a adoptat, marţi, o solicitare către Consiliul de Securitate al ONU şi Consiliul UE privind mobilizarea unor forţe de menţinere a păcii în regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk, din estul ţării. O cerere similară a fost transmisă miercuri Bruxelles-ului. Reprezentantul rus la ONU, Vitali Ciurkin, a apreciat că singura cale raţională pentru menţinerea păcii în estul Ucrainei este sporirea prezenţei misiunii de monitorizare a OSCE.

            Consiliul Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei a decis, la sfârşitul lui februarie, să ceară Consiliului de Securitate al ONU şi Uniunii Europene să trimită forţe de menţinere a păcii în Ucraina, pentru facilitarea implementării acordurilor de pace semnate pe 12 februarie, la Minsk. Însă liderii republicilor autoproclamate Doneţk şi Lugansk, Aleksandr Zaharcenko şi Igor Plotniţki, au acuzat, într-un comunicat comun, publicat miercuri, că mobilizarea unei misiuni UE de menţinere a păcii în Donbas încalcă planul de pace. Grupul de contact, din care fac parte reprezentanţi ai Moscovei, Kievului, OSCE şi lideri separatişti din estul Ucrainei, a semnat pe 12 februarie, la Minsk, o înţelegere care vizează să pună capăt conflictului ucrainean. Înţelegerea a fost negociată de preşedinţii Rusiei - Vladimir Putin, Ucrainei - Petro Poroşenko, Franţei - Francois Hollande şi cancelarul Germaniei, Angela Merkel. Între măsurile prevăzute în documentul final se află un armistiţiu între forţele guvernamentale ucrainene şi separatiştii din estul ţării, crearea unei zone demilitarizate de ambele părţi beligerante, retragerea armamentului greu din regiune şi un schimb de prizonieri. Armistiţiul a intrat în vigoare la 15 februarie, dar a fost deja încălcat de rebeli, care au preluat controlul asupra oraşului Debalţeve, un nod feroviar strategic din regiunea Doneţk, în estul Ucrainei.

Moscova este acuzată de către Kiev şi Occident că este implicată cu armament şi personal în actualul conflict armat din estul Ucrainei, care durează de 11 luni. Rusia neagă orice implicare.

SANCȚIUNI ÎN VIGOARE Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la Bruxelles, la finalul Consiliului European, că liderii europeni au stabilit că sancţiunile impuse Federaţiei Ruse rămân în vigoare şi au reiterat necesitatea respectării independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei. Consiliul European va reveni asupra acestei teme în lunile următoare, ținând cont de legătura directă dintre menţinerea sancțiunilor şi implementarea acordului de la Minsk, a spus Iohannis. Preşedintele român a participat, joi şi vineri, la Consiliul European de la Bruxelles, reuniune în cadrul căreia liderii statelor europene au dezbătut subiecte precum uniunea energetică, conflictul ucrainean şi sancţiunile impuse Rusiei, dar şi criza grecească.



12