Consultări pentru formarea Guvernului în R. Moldova

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Consultări pentru formarea Guvernului în R. Moldova

Externe 17 Februarie 2015 / 00:00 624 accesări

Noul premier desemnat al R. Moldova, omul de afaceri Chiril Gaburici, a început ieri consultările în vederea pregătirii programului său de guvernare și a listei miniștrilor din viitorul Cabinet. Chiril Gaburici a avut întâlniri cu liderii fracțiunilor parlamentare, dar și cu reprezentanții societății civile și ai mediului de afaceri. Conform legislației moldovene, premierul desemnat are la dispoziție 15 zile pentru a-și forma echipa și a cere votul de încredere al Parlamentului, termenul-limită fiind data de 9 martie.

            Chiril Gaburici, de 38 de ani, un economist de profesie care a condus, timp de câțiva ani, una dintre companiile de telefonie mobilă din R. Moldova, a fost propus candidat la funcția de premier de către Partidul Liberal Democrat, după eșecul de săptămâna trecută din Parlament al Guvernului Leancă 2. Sâmbătă, printr-un decret semnat de președintele Nicolae Timofti, Chiril Gaburici a fost însărcinat oficial să formeze noul Guvern. Acesta nu este membru de partid, dar este considerat un apropiat al liderului liberal-democrat Vlad Filat, dar și al liderului comunist, Vladimir Voronin. Are în prezent doar susținerea coaliției minoritare formate din Partidul Democrat-Liberal și Partidul Democrat. Liderul liberal Mihai Ghimpu a declarat că formațiunea sa nu va vota Guvernul Gaburici decât în cazul în care liberalii vor fi cooptați la guvernare. La rândul lor, socialiștii au anunțat că nu vor susține niciun candidat propus de alianța minoritară, insistând asupra organizării de noi alegeri.

            Echipa pe care o va propune Chiril Gaburici ar putea fi sprijinită însă de comuniști, avându-se în vedere faptul că liderul acestora, Vladimir Voronin, a declarat anterior că și-ar dori un premier provenit din mediul de afaceri și care nu a mai fost implicat în politică. Un vot comun cu PCRM ar putea provoca însă nemulțumire în rândurile Partidului Liberal Democrat, dat fiind faptul că premierul în exercițiu, Iurie Leancă, a afirmat că nu va vota un Executiv susținut de comuniști, apreciind că o astfel de guvernare va pune în pericol parcursul european al țării. De altfel, după eșecul din Parlament al Cabinetului său, Iurie Leancă s-a pronunțat pentru formarea unei majorități parlamentare, cu participarea liberalilor, afirmând că o coaliție minoritară de guvernământ nu poate fi funcțională.

            Coaliția minoritară de la Chișinău a fost formată după lungi și dificile negocieri între cele trei partide pro-europene care au câștigat alegerile de la 30 noiembrie - Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat și Partidul Liberal, negocieri care în cele din urmă au dus la excluderea din alianță a liberalilor. Actuala coaliție deține doar 42 de mandate în Parlamentul cu 101 locuri, iar pentru confirmarea unui Guvern sunt necesare cel puțin 51 de voturi. Dacă și echipa noului premier desemnat, Chiril Gaburici, va fi respinsă de Parlament, șeful statului va trebui să dizolve Legislativul și să anunțe alegeri anticipate.



12