O nouă rundă de consultări informale privind conflictul transnistrean are loc luni şi marţi la Viena, iar oficialii de la Chişinău susţin că vor încerca să îi convingă pe omologii de la Tiraspol să reia dialogul oficial în vederea soluţionării dosarului. La consultările de la Viena va fi discutată şi posibilitatea de a reforma operaţiunile de menţinere a păcii în regiunea transnistreană. R. Moldova pledează oficial pentru înlocuirea militarilor ruşi cu o misiune civilă de observatori sub egida OSCE. Vicepremierul moldovean pentru reintegrare, Eugen Carpov, şi-a exprimat speranţa că în urma acestor consultări vor fi reluate negocierile oficiale.
Negocieri informale în formatul 5+2 au avut loc în luna februarie la Viena, dar, în pofida optimismului arătat de unii dintre actorii implicaţi în dosarul transnistrean în ceea ce priveşte reluarea discuţiilor oficiale, rezultatele au fost modeste. Mai mult, Ministerul rus al Afacerilor Externe a arătat ulterior că negocierile privind problema transnistreană rămân blocate din cauza părţii moldovene. Negocierile în format 5+2 presupun participarea, în afara părţilor implicate în conflict, a reprezentanţilor Rusiei, Ucrainei şi OSCE, care au statut de negociatori, şi ai SUA şi UE, care sunt observatori. Negocierile formale sunt întrerupte din 2006 de către Rusia şi Tiraspol, întrucât oficialii de la Moscova au preferat negocieri bilaterale prin care îşi putea exercita o influenţă mai mare.
Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov s-a întâlnit săptămâna trecută la Moscova cu omologul său moldovean, Iurie Leancă, şi a accentuat, într-o conferinţă de presă, că este importantă reluarea oficială a negocierilor în format 5+2. Acesta a pledat, din nou, pentru dialog direct între Chişinău şi Tiraspol, arătând clar că Rusia doreşte ca Transnistria să aibă statut de parte egală în discuţii, ceea ce autorităţile de la Chişinău resping. Serghei Lavrov a afirmat, de asemenea, că Rusia se pronunţă pentru un statut special al Transnistriei în cadrul R. Moldova, iar, potrivit presei ruse, oficialii de la Chişinău şi Moscova au ajuns la un acord în acest sens. Tiraspolul a anunţat, ulterior, că Transnistria nu va renunţa niciodată la procesul de recunoaştere internaţională a independenţei sale.