Reprezentanții partidelor parlamentare s-au întâlnit din nou cu președintele României, Klaus Iohannis, pentru o rundă de consultări. De această dată s-a discutat despre legile privind organizarea votului în străinătate, finanțarea campaniilor electorale și a partidelor politice, precum și despre reducerea numărului de parlamentari. Interesant este faptul că Iohannis continuă să abordeze subiecte care îl ajută să câștige capital de imagine. După scandalurile legate de votul în diaspora, parlamentari corupți și funcții cumpărate cu donații pentru partide, dă mai bine la imaginea de președinte dacă încearcă să rezolve problemele anterior menționate înaintea veșnicelor disfuncții din sistemul educațional, sanitar sau cel de pensii.
SISTEM ELECTORAL AVANTAJOS Revenind la consultările de ieri, observăm că reprezentanții partidelor nu duc lipsă de propuneri privind modificarea legislației electorale. Însă, la fel ca în anii trecuți, fiecare partid susține un sistem electoral care îl avantajează într-un anumit moment. De pildă, pesediștii au propus întocmirea unui registru al românilor care trăiesc în afara țării, astfel încât să existe o evidență clară a votanților din diaspora. Totodată, social democrații consideră că este mai bine ca scrutinele din diaspora să fie organizate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), nu de Ministerul Afacerilor Externe (MAE), care a ieșit cam șifonat după scandalul de la prezidențiale. Reamintim că, la alegerile din noiembrie, mai mulți români din străinătate au acuzat că au fost organizate prea puține secții de votare în diaspora. Pe de altă parte, liberalii au spus că incidentele de la scrutinul din noiembrie ar putea fi evitate în viitor dacă oamenii ar avea posibilitatea de a vota și prin corespondență. Însă e greu de crezut că această modalitate va asigura secretul votului, din moment ce nimeni nu poate ști pe ce mâini vor ajunge plicurile cu buletinele de vot.
PARLAMENT DUPĂ MODELUL UE În ceea ce-i privește pe parlamentari, toate partidele prezente la consultări au fost de acord cu reducerea numărului de aleși. Pesediștii au venit cu propunerea de a organiza activitatea Legislativului după modelul Parlamentului European. Adică, fiecare zi a săptămânii să fie dedicată unui anumit tip de activitate. „Ziua de luni să fie zi de lucru în grupurile parlamentare cu prezența Guvernului, marți să fie zi de activitate în comisii, miercuri și joi - dezbateri și vot în plen, iar joi este ziua voturilor finale”, a explicat președintele PSD, Victor Ponta. Peneliștii nu au avut prea mult de comentat în legătură cu acest subiect, singurul lucru pe care l-au subliniat fiind acela că vor Parlament bicameral. În acest fel, liberalii trădează moștenirea părintelui spiritual al părții pedeliste din noul PNL, Traian Băsescu, susținător fervent al ideii de Parlament unicameral.
IPOCRIZIE Referitor la subiectul finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale, un singur lucru este de remarcat: tupeul și ipocrizia de care dă dovadă co-președintele PNL Vasile Blaga. În fața poporului, el militează pentru transparența cheltuirii banilor în campania electorală și introducerea AEP şi Curții de Conturi în sistemul de verificare a cheltuirii banilor de campanie. Însă numele lui Blaga apare în controversatul dosar Microsoft. Fostul ministru Gabriel Sandu, acuzat în dosar, le-a spus anchetatorilor că, atunci când a încercat să rămână în funcția executivă, Blaga i-a solicitat suma de 4 milioane de euro pentru campania prezidențială. Acum, liderul PNL face pe îngerașul în fața lui Iohannis, la invitațiile căruia nu a răspuns niciodată până acum. Care o fi motivul?