Consulul General Wang Tieshan a dus în China farmecul „Amintirilor din copilărie\"

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Wang Tieshan zonglingshi ganxie nin!

Consulul General Wang Tieshan a dus în China farmecul „Amintirilor din copilărie\"

Cultură 24 August 2010 / 00:00 622 accesări

În urmă cu câteva zile, dl. Wang Tieshan, Consulul General al Republicii Populare Chineze la Constanţa, mi-a telefonat anunţându-mă că, la sfârşitul acestei luni, îşi încheie mandatul şi, totodată, eficienta carieră diplomatică, urmând să se pensioneze. M-a cuprins, mărturisesc, un sentiment de regret. Cel mai bun diplomat pe care China l-a avut în municipiul nostru se reîntoarce în ţara natală, după ani rodnici de diplomaţie dedicată dezvoltării relaţiilor chino-române. Venit în România în 1973, ca student al Facultăţii de limbi străine, pentru specializare în limba română, Wang Tieshan a ajuns să stăpânească impresionant de bine limba română, să cunoască cultura şi istoria ţării noastre. De aici destinul îi hotărăşte traseul: o carieră diplomatică în limba lui Mihai Eminescu, poetul pe care îl admiră şi pe care l-a tradus în limba chineză. După finalizarea studiilor, a rămas în Bucureşti ocupându-se de ediţia românească a revistei „China ilustrată\", precum şi în Redacţia publicaţiilor pentru străini ce funcţiona în Casa Scânteii. Cooptat în corpul diplomatic al Ambasadei RP Chineze la Bucureşti, s-a ocupat de schimburile culturale chino-române şi a condus Secţia politică, fiind şi prim colaborator al ambasadorului. Cititor fidel de literatură română, dl. Wang Tieshan a tradus în limba chineză, pe lângă poezii de Mihai Eminescu, şi pe Ion Creangă, făcând cunoscute tinerilor chinezi nemuritoarele „Amintiri din copilărie\". Graţie strădaniilor sale, publicul cititor chinez a făcut cunoştinţă cu „Romanul unei zile mari\" de Corneliu Leu, cu „Clipa\" scriitorului Dinu Săraru ş.a.

Numit Consul General la Constanţa, începe, în martie 2007, o perioadă nouă din cariera diplomatică. N-a durat mult timp şi domnul Wang Tieshan a devenit cunoscut şi apreciat de autorităţi, de diplomaţi ataşaţi la Constanţa şi mediul universitar constănţean.

Deschis ideilor şi proiectelor constructive, a avut cu Universitatea „Ovidius\", cu Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice, cu precădere, o fructuoasă colaborare materializată în manifestări ştiinţifice dedicate împlinirii a 60 de ani de reluare a relaţiilor diplomatice dintre China şi România, evoluţia legăturilor dintre ţările noastre, a personalităţii marelui lider Deng Xiao Ping, a realizărilor economice de-a dreptul impresionante ale Chinei de azi. Cu un discurs inteligent, mereu zâmbitor, domnul Consul General Wang Tieshan rămâne în inimile noastre ca modelul diplomatului de excepţie, al unui popor de excepţie, care iubeşte România, şi-a lăsat o amprentă model în diversificarea şi îmbogăţirea relaţiilor dintre RP China şi România.

Aşa cum îl cunosc, am convingerea intimă că domnul Wag Tieshan va rămâne legat de România şi va continua să lucreze în acest sens, poate în cadrul Asociaţiei de prietenie China - România sau se va întoarce la traducerea de literatură română ori, de ce nu, ne va da o carte de memorii despre anii petrecuţi în spaţiul românesc.

Pentru tot ce aţi făcut pentru ţara mea, domnule Wang Tieshan, zonglingshi ganxie nin!

Prof. univ. dr. Valentin CIORBEA

Taguri articol


12