Consumăm banane gazate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Consumăm banane gazate

Justiție 01 Martie 2011 / 00:00 1078 accesări

Pe vremuri, când veneau bananele verzi, cum se culeg, pe căi neoficiale pe plaiuri mioritice, ele erau puse de băştinaşi în ziare şi lăsate o perioadă într-un loc întunecos pentru a se coace. Însă acum trăim în era vitezei, cine mai are timp să aştepte foarte mult după nişte banane coapte? Astăzi este nevoie de doar trei zile pentru a transforma cele mai crude banane într-o marfă numai bună de mâncat. Minunea se petrece în camerele de gazare din depozite, unde bananele sunt gazate cu etilenă (hormon vegetal de maturare a fructelor – n.r.). Există şapte grade de maturare a bananelor. În primul stadiu, bananele au o culoare verde închis. În stadiul şapte, pe coaja bananei încep să apară mici pete maronii. În funcţie de cum le merg vânzările, magazinele comandă de la importatori banane mai coapte sau mai puţin coapte. Dacă vânzătorii ştiu despre metoda de tratare, cumpărătorii nu au mai fost informaţi. Dar ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără, spune să stăm liniştiţi că fructele gazate sunt în regulă. O eventuală specificare a tratamentului la care sunt supuse este suficientă pentru bunăstarea amatorilor de roade ale naturii. “Bananele se aduc de la distanţe mari şi nu pot fi transportate la maturitate. Orice tratament care se face asupra produselor agroalimentare trebuie evidenţiat. Ar fi bine ca cei care vin în piaţă cu banane să spună şi procedura de depozitare. Nu e vorba de gazare, e vorba de tratament cu etilenă. Nu e niciun pericol pentru populaţie\", a declarat Valeriu Tabără.



12