Persoanele cu vîrste de peste 70 de ani ce consumă, moderat, alcool prezintă un risc mai scăzut de deces sau de a fi diagnosticaţi cu boli cardiace decît persoanele din aceeaşi grupă de vîrstă care nu beau alcool. La studiul realizat de o echipă de cercetători din cadrul Institutului de Gerontologie al Statelor Unite şi Universităţii din Florida au participat 2.478 de bărbaţi şi femei, cu vîrste cuprinse între 70 şi 79 de ani, ce nu sufereau de nici o boală cardiacă. Voluntarii au fost studiaţi pe parcursul a cinci ani.
Rezultatele au scos la iveală faptul că un consum scăzut spre moderat de alcool scade cu 26% riscul de deces şi cu 30% riscul de a fi diagnosticat cu o boală cardiacă, în comparaţie cu persoanele care nu beau deloc alcool. Un consum scăzut spre moderat înseamnă pînă la şapte băuturi pe săptămînă, o porţie fiind echivalentă cu o cutie de bere cu 330 mililitri, un pahar de vin sau un cocteil cu lichior. Cercetătorii au declarat că încă nu pot explica de ce apare acest efect cardioprotector. Aceştia au adăugat că efectele benefice pot varia în funcţie de sex şi antecendentele de boli cardiace existente în familie. Recomandările în ceea ce priveşte consumul de alcool ar trebui, deci, făcute ţinîndu-se cont de starea de sănătate a fiecărui individ.