Bărbaţii nefumători care consumă frecvent soia sunt mai puţin expuşi în faţa riscului de declanşare a cancerului pulmonar, potrivit unui studiu recent. Soia conţine izoflavonoizi, care acţionează la fel ca hormonul estrogen, posedând proprietăţi anticanceroase benefice în cazul pacienţilor suferind de cancer mamar şi cancer de prostată. În opinia cercetătorilor, celulele pulmonare au şi ele anumite proprietăţi antitumorale ce ar putea fi activate de către izoflavonoizi.
Medicul Taichi Shimazu de la National Cancer Center din Tokyo şi colegii săi au efectuat acest studiu pe un eşantion alcătuit din 36.000 de bărbaţi japonezi şi din peste 40.000 de femei nipone, cu vârste cuprinse între 45 de ani şi 74 de ani, care nu sufereau de cancer la începutul studiului. Cercetătorii niponi au monitorizat pacienţii, timp de 11 ani, după acest studiu, desfăşurat în perioada 1995-1999, în timpul căruia au analizat diverşi factori de risc, precum obiceiurile alimentare, fumatul, istoricul incidentelor medicale din familie şi stilul de viaţă. Rata generală de apariţie a cancerului pulmonar a fost destul de mică: 481 de bărbaţi - aproximativ unul din 75 - şi 178 de femei - aproximativ una din 225, au fost diagnosticaţi cu această maladie în cei 11 ani de monitorizare. Dintre cei 13.000 de bărbaţi care nu au fumat niciodată, medicii au constatat 22 de cazuri de cancer pulmonar în rândul bărbaţilor care au consumat cele mai mici cantităţi de soia şi doar 13 cazuri printre cei care au consumat cele mai mari cantităţi. Cantităţile de soia consumate de voluntari au variat între 34 de grame pe zi şi 162 de grame pe zi. După ce au ţinut cont de o serie de alţi factori, medicii niponi au ajuns la concluzia că riscul de declanşare a cancerului pulmonar la bărbaţi a fost de două ori mai mic pentru grupul care a consumat cele mai mari cantităţi de soia, comparativ cu grupul care a consumat cele mai mici cantităţi de preparate pe bază de soia.
În cazul femeilor participante la acest studiu, s-au constatat şi mai puţine cazuri de cancer pulmonar. Studiul nu a luat în calcul consumul de izoflavonoizi provenind din suplimente alimentare şi nici riscurile cauzate de fumatul pasiv.