Consumatorii, sfătuiţi să fie atenţi cînd iau masa în oraş

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Consumatorii, sfătuiţi să fie atenţi cînd iau masa în oraş

Justiție 20 August 2008 / 00:00 740 accesări

Să iei masa în oraş înseamnă, nu de puţine ori, să te expui riscului de a ajunge la spital cu toxiinfecţie alimentară. Pentru a preveni asemenea situaţii, inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) recomandă celor care aleg să mănînce în diferite restaurante, terase sau fast-food-uri să respecte o serie de reguli elementare, pentru a evita neplăcerile cauzate de produsele alimentare alterate. În primul rînd, trebuie acordată o atenţie deosebită stării de curăţenie din unitatea de alimentaţie publică aleasă. Pentru a fi siguri că nu sînt înşelaţi, consumatorii trebuie să ştie că listele de meniu trebuie să conţină atît preţurile produselor, cît şi cantităţile de materii prime folosite. Dacă există suspiciuni privind cantitatea porţiei, cel mai bine este ca produsul să fie refuzat şi să se solicite cîntărirea acestuia. În cazul fripturilor, prezenţa unor zone mai arse poate masca un anumit grad de alterare a cărnii din care a fost preparată. Trebuie acordată atenţie şi modului în care se prezintă personalul de servire, dacă are echipament de protecţie sau dacă mîinile ospătarilor sînt curate. De asemenea, gradul de curăţenie al tacîmurilor şi al paharelor de pe masă poate dovedi dacă merită sau nu să rămîneţi în localul respectiv. Pentru protejarea consumatorilor împotriva riscului de a cumpăra şi consuma alimente alterate, inspectorii ANPC au controlat, la nivel naţional, calitatea, etichetarea, depozitarea şi modul de comercializare a alimentelor. În a doua parte a lunii iulie 2008 au fost controlaţi 1.220 de operatori economici, constatîndu-se că 1.116 dintre aceştia nu au respectat normele de punere în vînzare a alimentelor, ignorînd măsurile sapeciale de siguranţă impuse de temperaturile ridicate de afară. Printre cele mai grave abateri se numără şi comercializarea de produse alterate. Inspectorii ANPC au descoperit carne tranşată de oaie şi porc cu termenul de valabilitate expirat, covrigi cu susan care erau infestaţi cu viermi vii, pufuleţi rîncezi şi salam cu suprafaţa lipicioasă, consistenţa modificată şi conţinut de sare peste prevederile legale. Pentru neregulile descoperite au fost aplicate 1.116 sancţiuni contravenţionale pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor, dintre care 941 amenzi contravenţionale în valoare de 212.400 lei şi 175 avertismente.



12