Consumul de carne de vită afectează fertilitatea masculină

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Consumul de carne de vită afectează fertilitatea masculină

Monden 29 Martie 2007 / 00:00 686 accesări

Băieţii ale căror mame au consumat multă carne de vită tratată cu hormoni în timpul sarcinii ar putea avea probleme de fertilitate la maturitate. Implicaţiile primului studiu ştiinţific pe această temă sînt enorme, nu numai pentru sănătatea oamenilor, dar şi pentru comerţul internaţional.

Studiul, publicat miercuri, a utilizat datele despre 387 de americani născuţi în perioada 1949 - 1983. Interviurile şi analizele de spermă efectuate au indicat că băieţii ale căror mame au consumat săptămînal cel puţin şapte porţii de carne de vită aveau sperma, în medie, cu 25% mai puţin bogată în spermatozoizi decît cei ale căror mame au consumat mai puţine porţii de carne de vită. Probabilitatea ca aceşti băieţi să aibă o spermă de o calitate inferioară, potrivit definiţiei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a crescut de trei ori. Cu cît mama consumă mai multă carne de vită, cu atît calitatea spermei copilului scade. Specialiştii dau ca posibilă explicaţie prezenţa xenobioticelor în carnea de vită, ce pot altera dezvoltarea testiculelor embrionului şi afecta capacitatea reproductivă. Mai sînt necesare studii pentru evaluarea fertilităţii, mai ales la europenii născuţi după 1988, pentru a avea date solide care să antreneze modificări în legislaţia asupra sănătăţii publice. Federaţia americană a exportatorilor de carne de vită a criticat metodologia, subliniind că nu face diferenţa între femeile care consumă regulat carne de vită cu hormoni şi cele care iau hormoni în scopuri terapeutice.

În Statele Unite, primul hormon de sinteză, dietilstilbestrol, a fost prescris în perioada 1947 - 1971 femeilor însărcinate pentru a evita avortul spontan, dar a fost interzis pentru că s-a descoperit că afecta sistemul reproducător. Pînă în 1979, acest hormon a fost utilizat în creşterea vitelor. Crescătorii americani utilizează un număr mare de hormoni pentru a accelera creşterea vitelor. Motivînd că această procedură ar putea avea un impact asupra sănătăţii umane, UE a interzis această practică în 1988. De atunci, cei doi giganţi ai comerţului internaţional se înfruntă pe acest subiect. Organizaţia Mondială a Comerţului va lua o decizie în legătură cu acest subiect pe data de 17 aprilie.



12