Consumul de carne şi mezeluri, zilnic, creşte riscul de boli cardiovasculare cu 42%, potrivit unui studiu ştiinţific publicat pe site-ul Circulation. De menţionat că studiul realizat la Facultatea de Medicină Harvard nu indică aceeaşi legătură cu consumul de carne proaspătă, de vacă, porc sau miel. Cercetarea s-a bazat pe analiza a 1.600 de studii, desfăşurate pe circa 1,218 milioane de persoane din zece ţări. Studiul arată că ingerarea zilnică a 50 g de mezeluri, de exemplu, un hot-dog, câteva felii de salam sau de costiţă afumată, duce la creşterea cu 42% a riscului de a face o boală cardiovasculară şi cu 19% a riscului de diabet. Se ştie că sarea contribuie la creşterea presiunii sanguine, unul din principalii factori care declanşează bolile cardiace. S-a stabilit, în cadrul studiilor pe animale, că ateroscleroza (îngroşarea pereţilor arterelor mari) este favorizată de conservanţii pe bază de nitraţi, care scad toleranţa la glucoză, deschizând astfel calea diabetului, arată autorii studiului.