Consumul de pîine creşte de la o zi la alta

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Consumul de pîine creşte de la o zi la alta

Eveniment 07 Ianuarie 2009 / 00:00 509 accesări

Valoarea pieţei româneşti de produse de morărit, panificaţie şi produse făinoase va creşte, în 2009, cu 3%, faţă de valoarea estimată de două miliarde de euro. “Pentru 2009 se estimează o creştere cantitativă a produselor de 2-3% datorită creşterii numărului populaţiei consumatoare prin întoarcerea în ţară a cîtorva mii de muncitori români”, a declarat preşedintele Rompan, Aurel Popescu. Investiţiile realizate în 2008 în sectorul de morărit-panificaţie se ridică la circa 180 milioane de euro, din care cele mai multe au demarat în zona prelucrării secundare a cerealelor, panificaţie, paste făinoase, biscuiţi, patiserie, cereale pentru mic dejun. Totuşi, preşedintele Rompan susţine că, în acest an, companiile din sector vor fi afectate de criza financiară întrucît vor accesa mai greu credite bancare. “Problemele întîmpinate acum de companiile din sector sînt legate de accesul mai greu la credite bancare, dar şi de nivelul dobînzilor. Vom avea probleme legate de distribuitorii produselor noastre, care au şi ei un acces mai greu la credite şi oricînd pot intra în incapacitate de plată”, a subliniat Popescu. În ceea ce priveşte nivelul pieţei negre, preşedintele Rompan a afirmat că în sectorul de morărit şi panificaţie se înregistrează cel mai ridicat din UE, de circa 40%, iar acest lucru este datorat nivelului extrem de ridicat de taxe şi impozite şi în special a TVA, care se ridică la 19%, comparativ cu media europeană de numai 5-7%. Consumul de pîine şi produse de panificaţie pe cap de locuitor în România se situează, în prezent, la aproximativ 108-110 kg, mult mai ridicat decît în celelalte ţări din UE, unde media este 78-80 kg de persoană anual.

Taguri articol


12