Specialiștii Asociației pentru Protecția Consumatorilor din România (APC) au întreprins un nou studiu în cadrul Campaniei Naționale de Informare și Educare: ”Hrană sănătoasă - o investiție pe termen lung în sănătatea noastră”. De această dată, ei au analizat 25 sortimente de sare din marile structuri comerciale. Concluziile nu sunt deloc bune: mult prea mulți oameni consumă sare iodată, fără să știe riscurile la care se expun. Românii consumă zilnic de 2-3 ori mai multă sare iodată decât cantitatea recomandată de Organizația Mondială a Sănătății, care este de 5 grame de sare. Acest consum ridicat de sare explică rata ridicată a hipertensivilor - circa 40% din populația adultă a țării noastre -, precum și numărul mare de decese provocate de bolile cardiovasculare și atacurile cerebrale, potrivit APC. Tot reprezentanții asociației solicită eliminarea restricţiei legale de comercializare a sării neiodate în magazine: ”Sarea neiodată are termen de valabilitate nelimitat (8% dintre produsele analizate), în timp ce la sarea iodată termenul de valabilitate variază între 1 an și 20 de ani, în funcție de substanțele chimice adăugate în procesul de iodare a sării“. În concluzie, aceste variații ale termenului de valabilitate demonstrează toxicitatea sării iodate, dată de substanțele chimice adăugate în procesul de iodare a sării. ”Sarea iodată ar trebui să fie excepţia şi nu regula. Nu putem pleca, în aplicarea acestei măsuri de aditivare obligatorie a sării, de la premisa că toţi cei 20 de milioane de consumatori au probleme cu asimilarea iodului. Majoritatea covârşitoare a consumatorilor nu realizează pericolele la care se expun prin consumarea zilnică a sării iodate”, a declarat preşedintele APC România, conf. univ. dr. Costel Stanciu. Administrarea sării iodate în alimentaţie trebuie realizată numai în baza unei reţete prescrise de către medicul endocrinolog. ”Având în vedere că se încalcă un drept fundamental al consumatorilor - dreptul de a alege -, solicităm eliminarea restricţiei legale de comercializare a sării neiodate în micile şi marile structuri comerciale”, a mai declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu.
Efecte asupra sănătății
Consumul de sare iodată are efecte negative asupra organismului uman, dintre care cele mai grave sunt următoarele: suprasolicitarea rinichilor și a altor organe interne; disfuncții tiroidiene la persoanele sensibile; încetinirea proceselor metabolice și apariția obezității; slăbirea sistemului imunitar; cancer de tiroidă, în special cancerul papilar; senzații permanente de cald (ce au ca efect intoleranța la cald); tulburări ale somnului, hipertensiune, anxietate și nervozitate.