Consumul la cote de avarie va ţine economia pe loc

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Prognoza „macro”:

Consumul la cote de avarie va ţine economia pe loc

Economie 26 Martie 2011 / 00:00 634 accesări

ROMÂNIA, CODAŞA EUROPEI DE EST. Pe moment, trebuie să ne mulţumim cu o creştere economică minoră. Concluzia economiştilor este că nu putem mai mult, cel puţin în acest an. Cei de la UniCredit, spre exemplu, estimează un avans de maximum 1,7%, în principal datorită evoluţiei solide a exporturilor. „România şi Croaţia sunt singurele economii din regiune unde creşterea PIB-ului din trimestrul IV 2010 a fost negativă, raportat la aceeaşi perioadă din 2009. Cu excepţia României, toate ţările din Europa Centrală şi de Est profită acum de impactul pozitiv al creşterii economice din ultima parte a anului trecut”, notează analiştii UniCredit, care spun că şi ratingul de ţară al României ar putea urca puţin. În 2010, consumul privat a scăzut cu 0,8% şi va continua să aibă o evoluţie slabă şi în 2011, ceea ce va frâna creşterea. „Totuşi, performanţele exportatorilor vor susţine economia, iar cererea internă va reveni uşor, în a doua jumătate a anului, contribuind la o creştere de 1,7%”, mai spun analiştii băncii.

FMI NE VA ŢINE ÎN LESĂ. Singura veste bună este că situaţia balanţei externe de finanţare a ţării noastre este cât de cât solidă, „iar supravegherea continuă a Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi a Uniunii Europene (UE) urmează să limiteze riscurile de deteriorare fiscală şi să asigure o relativă stabilitate de finanţare, internă şi externă”. Într-un fel, este şi normal ca FMI să nu ne lase să deraiem, pentru că are de recuperat cam 20 miliarde euro de la noi, plus dobândă. În ceea ce priveşte inflaţia, cei de la UniCredit spun că indicatorul va ajunge la 4,7%, în decembrie, peste intervalul Băncii Naţionale a României de 2 -4%. „În acest context, apreciem că România ar putea fi una dintre puţinele ţări din regiune care obţine o îmbunătăţire a ratingului de credit, care ar putea reveni în categoria investment grade, în a doua jumătate a anului, ceea ce va reduce semnificativ costurile de finanţare”, precizează analiştii.

TOT MAI PUŢINI BANI DIN AFARĂ. O evoluţie similară a economiei aşteaptă şi analiştii Raiffeisen Bank, care estimează un avans de 1,5%, pe fondul creşterii cererii externe. „În anii următori, creşterea PIB-ului va fi mai mică decât în perioada 2000 - 2008, deoarece fluxurile de capital străin vor fi la un nivel mai scăzut. Cu toate acestea, declinul PIB-ului României pare să fi atins punctul maxim în 2010, când a scăzut cu 1,3 procente”, spun analiştii băncii.

Taguri articol


12