Experți și oameni de știință din întreaga lume s-au reunit săptămâna trecută, la Bruxelles, la cea de-a opta ediție a „European Beer and Health Symposium”. Aceștia au dezbătut cele mai recente concluzii ale cercetărilor științifice privind efectele berii pentru organism și au confirmat că, atunci când este consumată moderat, berea poate fi integrată într-un regim alimentar echilibrat și sănătos. În premieră în istoria simpozionului, un reprezentant al comunității științifice din România, dr. Corina-Aurelia Zugravu, președinte al Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, a fost invitat să prezideze și să modereze evenimentul. „Prezentările și dezbaterile au oferit opiniei publice o imagine completă și corectă asupra a ceea ce spune astăzi știința cu privire la efectele consumului moderat de bere asupra sănătății. Deși atunci când avem de-a face cu un consum în exces de băuturi alcoolice pot apărea efecte adverse, concluziile prezentate în cadrul acestei ediții a Simpozionului „Beer and Health“ de la Bruxelles au arătat că berea consumată cu moderație de către adulți sănătoși se poate încadra într-un stil de viață sănătos și o dietă echilibrată”, a declarat dr. Corina Zugravu.
CONCLUZII
Specialiștii susțin că un consum moderat de bere poate reduce riscul de afecțiuni cardiovasculare cu 25% comparativ cu abstinenții, dar și că un consum moderat de bere poate reduce riscul de apariție a diabetului de tip 2 sau că poate contribui la diminuarea riscului de apariție a bolilor legate de vârstă, cum ar fi Alzheimer.