Cercetătorii avertizează că reducerea consumului de sare ar putea face mai mult rău decât bine, crescând nivelul unor substanţe nocive pentru inimă. National Health Service din Marea Britanie susţine că o dietă bogată în sodiu poate provoca tensiune arterială ridicată. Însă, cercetători de la Universitatea din Copenhaga au venit cu o nouă ipoteză, potrivit căreia reducerea consumului de sare poate favoriza decesul unor pacienţi cu probleme cardiace. O evaluare a 67 de studii precedente ce au avut în vedere peste 40.000 de persoane a scos la iveală faptul că un aport redus de sare la dieta zilnică a provocat o creştere cu 2,5% a nivelului colesterolului şi o creştere de 7% a nivelului de grăsime corporală ce poate cauza cheaguri de sânge. De asemenea, s-a constatat că modificarea dietei a făcut ca ficatul să elibereze o cantitate mai mare de renină şi de aldosteron, asociate cu o tensiune arterială ridicată. ”O creştere a colesterolului ar spori riscul unui deces cardiovascular”, a subliniat doctorul Niels Graudal, recomandând ca, în loc ca oamenii să reducă sarea, să renunţe la fumat, să micşoreze consumul de băuturi alcoolice şi să slăbească.