Consumul regulat de lactate nu previne fracturile

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Consumul regulat de lactate nu previne fracturile

Monden 01 Noiembrie 2014 / 00:00 366 accesări

Laptele este recomandat de mulţi ani drept o bună sursă de calciu, dar studiile care au încercat să răspundă la întrebarea dacă acest aliment contribuie la întărirea oaselor şi la o mai mică incidenţă a fracturilor au ajuns, până acum, la concluzii contradictorii. Un studiu suedez afirmă că o dietă bogată în lapte nu scade riscul de a suferi fracturi. Studiul efectuat de cercetătorii Universității din Uppsala a descoperit că, dimpotrivă, femeile care beau mai mult de trei pahare cu lapte pe zi sunt mai predispuse la fracturi, în timp ce consumul de iaurt pare să aibă un efect invers. Savanţii au avertizat însă că studiul lor doar sugerează o tendinţă şi nu ar trebui interpretat ca o dovadă că un consum ridicat de lapte cauzează fracturi. Factori precum consumul de alcool şi greutatea corporală sunt, foarte probabil, de luat în seamă privind fracturile.

Cercetătorii din Suedia au analizat obiceiurile alimentare a 61.400 de femei, între anii 1987 şi 1990, şi a 45.300 de bărbaţi, în 1997, şi au monitorizat starea de sănătate a acestora timp de mai mulţi ani după aceea. Participanţii au fost rugaţi să completeze chestionare referitoare la frecvenţa consumului anumitor alimente, precum lapte, iaurt şi brânză, pe perioada unui an. Cercetătorii au urmărit apoi câţi dintre participanţi au suferit fracturi şi câţi au murit în anii care au urmat. În cei 20 de ani în care femeile au fost monitorizate, s-a remarcat faptul că cele care consumau mai mult de trei pahare cu lapte pe zi, circa 680 de mililitri, erau mai predispuse să sufere fracturi decât cele care consumau mai puţin. De asemenea, femeile care consumau mai mult lapte au prezentat un risc de deces mai ridicat. Bărbaţii au fost monitorizaţi, în medie, timp de 11 ani după sondajul iniţial, iar rezultatele au arătat o tendinţă similară, dar mai puţin pronunţată. În ceea ce priveşte produsele alimentare din lapte fermentat, precum iaurtul, cercetătorii au observat o tendinţă opusă, persoanele care consumau mai mult iaurt fiind mai puţin predispuse la a suferi fracturi.

Rezultatele cercetării ar putea fi o consecinţă a conţinutului de zahăr din lapte, care, potrivit unor studii anterioare efectuate pe animale, accelerează procesul de îmbătrânire. Rezultatele studiului suedez ar putea pune la îndoială validitatea recomandărilor de a consuma mult lapte pentru a preveni fracturile cauzate de oasele prea fragile, dar concluziile ar trebui interpretate cu grijă, ţinând cont de caracterul observaţional al cercetării. Totuși, experții suedezi au sugerat că sfaturile privind dieta nu ar trebui modificate până la efectuarea unor studii mai aprofundate.

Taguri articol


12