Consumul zilnic de bere, dar şi de băuturi alcoolice tari, poate spori de pînă la trei ori riscul de a dezvolta diverse forme de cancer. Cercetătorii de la Universitatea McGill din Montreal, Canada, au monitorizat efectele consumului de alcool la 3.600 de bărbaţi canadieni, cu vîrste cuprinse între 35 şi 70 de ani. Astfel, s-a constatat că persoanele care beau zilnic cel puţin un pahar de alcool sînt expuse unui risc mai mare de a dezvolta cancer, comparativ cu cele care beau ocazional sau deloc.
Cele mai frecvente tipuri de cancer înregistrate în rîndul persoanelor care consumă zilnic alcool sînt cele la esofag, stomac, colon, pancreas, plămîni, ficat şi prostată. Cercetătorii au luat în considerare şi tipul de alcool consumat şi au constatat că numai berea şi băuturile spirtoase, nu şi vinul, pot spori riscul de a dezvolta aceste forme de cancer. S-a descoperit că bărbaţii care consumă alcool de pînă la şase ori pe săptămînă prezintă cu 83% mai multe riscuri să dezvolte cancer la esofag decît abstinenţii şi persoanele care consumă alcool ocazional, în timp ce cei care consumă alcool zilnic riscă de trei ori mai mult să se îmbolnăvească. În plus, în cazul bărbaţilor care consumă alcool zilnic, riscul creşte direct proporţional cu numărul de ani în care au băut alcool zi de zi.
Pe de altă parte, potrivit mai multor studii anterioare, consumul moderat de alcool, maximum două pahare pe zi, ar fi un obicei sănătos, mai ales în ceea ce priveşte prevenirea bolilor de inimă. Dar actualul studiu arată că şi acest nivel al consumului de alcool poate duce la riscuri sporite în ceea ce priveşte anumite forme de cancer, cel puţin atunci cînd este vorba de bere sau băuturi spirtoase.