Contestatarii premierului turc strâng rândurile

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Demisia, sloganul protestatarilor

Contestatarii premierului turc strâng rândurile

Externe 07 Iunie 2013 / 00:00 335 accesări

LIPSĂ DE CONCLIERE Un poliţist turc a murit în urma rănilor suferite după ce a căzut de pe un pod în construcţie, în timp ce urmărea manifestanţii din Adana, în sudul Turciei. Este vorba despre primul mort din rândul poliţiei de la începutul mişcării de contestare a premierului Erdogan, la 31 mai. Premierul turc nu vrea deloc să creadă că se confruntă cu o mişcare de contestare din partea propriilor cetăţeni şi este ferm convins că membrii unei organizaţii teroriste participă la proteste. Recep Tayyip Erdogan a ţinut să precizeze că nu-i consideră nici pe ecologişti ca fiind factorii care au stat la declanşarea violenţelor şi a exclus, în cadrul unei deplasări în Tunisia, posibilitatea de a renunţa la proiectul urban din Istanbul care a declanşat valul de contestare a Guvernului său. Acesta a mai anunţat că şapte cetăţeni străini implicaţi în proteste au fost arestaţi, fără a le preciza naţionalitatea, însă a exclus că ar fi vorba despre diplomaţi. Anterior, presa turcă anunţa că 11 cetăţeni străini, între care patru americani, ar fi fost reţinuţi sub acuzaţia de a fi fost implicaţi în provocarea protestelor în Parcul Gezi, în apropiere de piaţa Taksim din centrul oraşului Istanbul.

Aseară, premierul Erdogan trebuia să revină în ţară după trei zile petrecute în Magreb. Zeci de mii de manifestanţi îl aşteptau în stradă, cerându-i tot mai vehement demisia. De vineri, când a început o mişcare de contestare fără precedent la adresa lui, premierul Erdogan afişează, spre deosebire de preşedintele Abdullah Gul şi numărul doi al Guvernului său, Bulent Arinc, fermitate de neclintit în faţa celor pe care îi acuză de extremism, care îi impută alunecarea spre autoritarism şi îl acuză că vrea să islamizeze societatea turcă. Luni, aflat în vizită la Rabat, în Maroc, premierul turc i-a sfidat pe manifestanţi, afirmând că ”situaţia este pe cale să se calmeze”. Nimic mai departe de adevăr, pentru că miercuri, zeci de mii de persoane au defilat pe străzile marilor oraşe ale ţării, la apelul a două sindicate puternice de stânga. Şi două personalităţi s-au ridicat împotriva puterii. Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 2006, a denunţat atitudinea represivă a puterii, în timp ce pianistul Fazil Say, condamnat recent la două luni de închisoare pentru postări pe Twitter critice la adresa religiei musulmane, a participat la un... concert de caserole la Izmir.

FORŢĂ ÎN EXCES În pofida discursului conciliant din ultimele două zile, în absenţa premierului Erdogan, al vicepremierului Bulent Arinc, manifestanţii au rămas pe poziţii. Miercuri, o delegaţie a reprezentanţilor contestării a trimis pe adresa vicepremierului o listă de cerinţe, printre care demiterea şefilor de poliţie din marile oraşe, inclusiv Istanbul şi Ankara şi eliberarea persoanelor reţinute. Bulent Arinc a prezentat scuze celor care au fost victime ale violenţelor poliţiştilor şi a dat asigurări că Guvernul a învăţat lecţii din aceste evenimente. Trei persoane, doi manifestanţi şi un poliţist, au fost ucise de la începutul mişcării şi alte 4.177 rănite, dintre care 61 foarte grav. Ultimul bilanţ oficial anunţa doar peste 300 de răniţi. Utilizarea în exces a forţei de către poliţia turcă a continuat să provoace numeroase critici, mai ales în străinătate.

Apărătorii premierului Erdogan au rămas deocamdată discreţi, dar acesta nu se mai satură să menţioneze că se bucură de sprijinul unei largi părţi a populaţiei. Formaţiunea sa AKP a obţinut 50% din sufragii în alegerile generale din 2011, iar adversarilor săi le va oferi ocazia să-şi arate puterile în alegerile locale din 2014.



12