A început vara, iar medicii Spitalului Clinic de Boli Infecțioase (SCBI) Constanța au serios de lucru. Pe lângă patologia specifică, în această perioadă ei se confruntă și cu numeroase cazuri de boală diareică acută. Săptămânal, zeci de persoane ajung la spital cu semnele bolii, mulți dintre ei necesitând și spitalizare. Medicii reiau sfaturile și atenționează populația să aibă mare grijă la igiena personală, dar și să aibă grijă de unde își procură alimentele, dar și cum le păstrează, în această perioadă ele putând să se altereze foarte repede.
A început vara, iar medicii Spitalului Clinic de Boli Infecțioase (SCBI) Constanța au serios de lucru. Pe lângă patologia specifică, în această perioadă ei se confruntă și cu numeroase cazuri de boală diareică acută (BDA). Săptămânal, zeci de persoane ajung la spital cu semnele bolii, mulți dintre ei necesitând și spitalizare. Și săptămâna 18 - 24 iunie a fost una aglomerată cu astfel de cazuri; mai exact, 50 de persoane au ajuns la SCBI cu BDA, 19 persoane fiind internate, starea lor de sănătate fiind precară. Așa cum am tot menționat în edițiile trecute, în această afecțiune este extrem de importantă prevenția!
În primul rând trebuie știut că BDA este dată de o mare diversitate de germeni (bacterii, virusuri, protozoare, fungi). Indiferent cărei clase aparțin și ce denumire poartă, germenii infecțioși cauzează o diaree acută infecțioasă, care se manifestă vizibil prin scaune apoase frecvente, deshidratare în grade variate (care reprezintă urgență principală în asemenea situații), vărsături, febră. Netratată cum trebuie, BDA poate duce la deces.
SFATURI Potrivit masterului european în promovarea sănătății și educație pentru sănătate din cadrul Direcției de Sănătate Publică Județeană Constanța, dr. Loti Popescu, profilaxia bolii diareice implică aplicarea unui întreg ansamblu de măsuri de prevenire și de supraveghere a infecțiilor intestinale. Pentru aceasta, trebuie respectate o serie de măsuri de igienă personală și colectivă, astfel: spălarea pe mâini ori de câte ori este cazul (înainte și după masă, după folosirea WC-ului, la venirea acasă); spălarea sub jet puternic de apă a fructelor și legumelor; consumul de apă doar din surse sigure, autorizate; verificarea termenului de garanție și a menținerii la rece pentru toate alimentele pe care le cumpărăm; evitarea consumului de conserve mai ales în sezonul cald; evitarea consumului de băuturi neîmbuteliate; evitarea consumului de alimente care se alterează repede (frișcă, creme, maioneze), a înghețatei dezghețate, mai ales în sezonul cald; efectuarea controalelor periodice (examene bacteriologice) pentru personalul care lucrează în sectorul alimentar, personalul din instalațiile centrale de apă și personalul de îngrijire din sectorul infantil. Prevenirea este singurul mijloc de protecție împotriva infecțiilor și a BDA, reamintesc medicii.