Nouă persoane, dintre care opt manifestanţi şi un jurnalist japonez, au fost ucise în violenţele de joi din Myanmar, a anunţat presa presa oficială. Bilanţul a fost prezentat de postul de televiziune naţional, controlat de junta militară. Potrivit acestei surse, 11 manifestanţi, printre care şi o femeie şi 31 de membri ai forţelor de securitate au fost răniţi. “Manifestanţii au aruncat cu cărămizi, bîte şi cuţite în forţele de securitate, prin urmare acestea au fost nevoite să tragă focuri de avertisment”, potrivit postului de teelviziune. Un jurnalist japonez a fost ucis în timpul manifestaţiilor împotriva regimului militar din Myanmar, a informat agenţia foto şi video APF pentru care lucra.
Peste 1.000 de protestatari au revenit, joi, pe străzile din centrul capitalei Rangoon, în pofida represaliilor violente şi victimelor înregistrate miercuri, după ce junta militară a încercat să disperseze cea mai mare demonstraţie împotriva regimului birman din ultimii 20 de ani. Doi călugări s-au aşezat în mijlocul străzii care duce spre pagoda Sule, punctul final al demonstraţiilor de protest, în prezent închisă şi au început să se roage. Cîteva sute de oameni li s-au alăturat. Martorii susţin că peste 1.000 de manifestanţi s-au adunat ulterior în apropierea pagodei. “Au ocupat toată strada. Atmosfera este euforică. Aplaudă şi cîntă. Unii chiar sar în sus de bucurie”, a declarat unul dintre martori, precizînd că manifestanţii erau conduşi de patru călugări. Forţele de ordine au atacat protestatarii. Incidentul s-a declanşat la apariţia a trei camioane care transportau militari şi care se îndreptau spre pagoda Sule. Mulţimea a făcut loc autovehiculelor, dar a început apoi să arunce spre ei cu ce avea la îndemînă. Militarii au răspuns cu gaze lacrimogene, focuri de armă iar manifestanţii s-au împrăştiat. Un grup de 200 de persoane s-a retras şi a început să scandeze din nou, cerînd juntei militare să nu mai aresteze călugării, să elibereze deţinuţii politici şi să reducă preţurile.
Comunitatea internaţională a reacţionat virulent faţă de represaliile violente ale regimului de la Rangoon. Secretarul american de Stat, Condoleezza Rice, a calificat represaliile drept o tragedie şi a recomandat generalilor birmani să permită unui emisar ONU să o viziteze pe disidenta Aung San Suu Kyi, arestată la domiciliu. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a declarat că îl va detaşa pe emisarul special Ibrahim Gambari în sud-estul Asiei, în speranţa că generalii birmani îi vor permite accesul în Myanmar. China a exclus însă adoptarea de sancţiuni sau o condamnare oficială a utilizării forţei, în cadrul reuniunii de urgenţă a Consiliului de Securitate. Analiştii sugerează că junta militară nu va reacţiona la ameninţările Franţei şi Marii Britanii, foste puteri coloniale, potrivit cărora liderii birmani vor fi traşi la răspundere pentru represaliile sîngeroase. Premierul britanic, Gordon Brown, a declarat că “epoca impunităţii a trecut”. SUA şi UE au făcut apel la generalii birmani să demareze un dialog cu liderii pro-democratici, printre care şi laureatul Nobel Suu Kyi şi minorităţile etnice. Miniştrii de Externe ai G8 au convenit asupra unei formule similare, fără a cere adoptarea de sancţiuni, contrar poziţiei Rusiei. Delegaţii care au participat la reuniunea de la New York au declarat că Rice şi omologul său rus, Serghei Lavrov, a cărui ţară a adoptat o poziţie similară Chinei, au avut discuţii tensionate în ceea ce priveşte problema sancţiunilor. SUA şi Parisul au făcut apel la oficialii de la Beijing să îşi exercite influenţa asupra generalilor birmani pentru a stopa represaliile.