Protestele din penitenciarele din țară iau amploare. Un deținut a încercat să se sinucidă, alții au dat foc la hainele din celule, iar alte sute de indivizi încarcerați au continuat greva foamei! Persoanele private de libertate sunt nemulțumite în primul rând de condițiile de detenție. La Poarta Albă, spre deosebire de alte închisori din România, situația s-a ameliorat. Toți deținuții au ieșit din greva foamei.
A fost un scandal în toată regula la Penitenciarul Bistrița acolo. 13 persoane private de libertate s-au urcat miercuri seară pe acoperișul închisorii pentru a protesta față de condițiile de detenție. Oamenii au coborât de acolo abia joi dimineață. Jandarmii și polițiștii au intervenit pentru a ține sub control situația. În timpul acestui episod, un alt deținut a încercat să se sinucidă. Omul a vrut să se spânzure în celulă, dar a fost salvat la timp de personalul penitenciarului. Medicii SMURD au reușit să-l stabilizeze, după care l-au transportat la spital. „Pacientul a suferit o luxație cervicală. I s-a recomandat să poarte un guler cervical moale și a fost dus, sub escortă, pentru un consult, la Secția de Psihiatrie", a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Bistrița-Năsăud, dr. Mihaela Mastan. Alte 15 persoane încarcerate la Penitenciarul Bistrița au refuzat să mănânce pâinea la masa de dimineață, în timp ce câțiva deținuți aflați în celule au incendiat pături și haine. Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bistrița a trimis două autospeciale de stingere la fața locului. 166 de deținuți din Bistrița au refuzat joi să mănânce. Probleme au fost și la Penitenciarul Iași acolo unde trei deținuți au escaladat acoperișul clădirii. Reprezentanții închisorii au solicitat sprijinul Poliției și al Jandarmeriei. La Botoșani patru indivizi încarcerați au protestat pe acoperișul închisorii, iar un deținut a escaladat releul din apropierea punctului de primire.
Sute de persoane private de libertate se află în greva foamei. „La Penitenciarul Botoșani 173 de deținuți erau încă în greva foamei, joi la ora prânzului. La Vaslui, 56 de deținuți au refuzat hrana, iar 60 au continuat greva foamei la unitatea de detenție din Tulcea. Mai mulți deținuți din Mărgineni și Bacău și-au incendiat hainele și saltelele din celule", se arată într-o informare emisă joi de Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP). Deținuții încarcerați la Penitenciarul Vaslui au decis, de asemenea, să protesteze. Asta chiar dacă închisoarea se ridică la standarde europene și este cea mai modernă din ţară, fiind inaugurată în 2012. „Nu ne dau vizitele, nu ne dau raţiile, nu ne dau drepturile”, „Suntem trataţi ca nişte câini, ajutaţi-ne, dacă plecaţi de aici ne vor omorî”, au strigat joi dimineață deținuții de acolo. Camerele închisorii din Vaslui au trei sau patru paturi, sunt dotate cu televizor şi baie proprie cu duş şi apă caldă. La fiecare etaj există sală de mese şi săli de recreere, bibliotecă şi sală de sport. Pe de altă parte, la un centru de detenție învechit precum Poarta Albă, situația s-a ameliorat. O singură persoană încarcerată a continuat joi greva foamei.
„Nu sunt mulțumită de conducerea ANP, dar nu am luat în calcul nicio cerere de demisie, pentru că suntem într-o situație de criză și măsurile administrative nu pot fi adoptate în situații de criză. Nu servește nimănui acum să avem o schimbare a conducerii ANP, ceea ce nu înseamnă că nu evaluez foarte serios performanța managerială a conducerii instituției", a declarat ministrul Justiției, Raluca Prună.
CONDIȚIILE PRECARE POT DUCE LA TRAGEDII
Reamintim faptul că, miercuri, un deținut al Penitenciarului Aiud a murit, după ce a suferit un stop cardio-respirator. O anchetă a fost declanșată de autorități pentru a stabili modul exact în care a survenit decesul bărbatului. O cauză care ar duce la producerea unui stop cardio-respirator poot fi afecțiunile generate de lipsa de aer din celule, cauzată de numărul mare de persoane cazate în spații extrem de restrânse. Familiile celor care au murit în acest mod au posibilitatea de a sesiza Parchetul și de a depune plângeri împotriva statului, a șefilor ANP și a celor care s-au perindat de-a lungul anilor în fruntea Ministerului Justiției. Cu toții s-ar putea face vinovați de abuz în seviciu cu consecințe deosebit de grave, în condițiile în care nu au luat măsuri de îndreptare a situației precare din sistemul de detenție din România.
Citește și:
Protestele din penitenciare continuă! Vezi reacția ministrului Justiției!