Continuarea în 2012 şi 2013 a ajutorului pentru persoanele defavorizate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Continuarea în 2012 şi 2013 a ajutorului pentru persoanele defavorizate

Externe 15 Noiembrie 2011 / 00:00 450 accesări

După o lungă perioadă de blocaj, statele UE au ajuns, ieri, la o înţelegere care va permite prelungirea cu încă doi ani, pentru 2012 şi 2013, a programul european de distribuire a produselor alimentare către persoanele cele mai defavorizate (PEAD), finanţat din fonduri europene. Acordul, stabilit de miniştrii Agriculturii reuniţi la Bruxelles, a fost salutat imediat de comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, care a susţinut puternic continuarea acestui program în forma lui actuală. Totuşi, potrivit unei surse citate de agenţia France Presse, Franţa şi Germania pregătesc o declaraţie comună în care se vor angaja să colaboreze pentru a face ca, începând din 2014, PEAD să nu mai fie finanţat de UE.

Menţinerea acestui ajutor crucial pentru băncile de alimente din Europa a fost contestată până acum de şase state UE, Germania, Suedia, Marea Britanie, Danemarca, Cehia şi Olanda, care reuşiseră să formeze o minoritate suficientă pentru a bloca discuţiile privind continuarea programului şi după sfârşitul acestui an. Aceste ţări se opun ca fondurile alocate în cadrul PEAD, extrase din bugetul pentru agricultură, să fie folosite în scopuri de politică socială. Totuşi, Germania a acceptat o formulă tranzitorie de compromis, în faţa nemulţumirilor exprimate în Europa de ONG-urile din domeniu asupra perspectivei unei opriri a sprijinului pentru persoanele cele mai defavorizate. Fără Germania, nu mai există, practic, o minoritate suficientă care să poată bloca acest dosar.

Programul european de ajutor pentru cele mai defavorizate persoane (PEAD) a fost lansat în 1987, din iniţiativa preşedintelui CE din acea vreme, Jacques Delors. Fondurile prevăzute pentru program riscau însă să fie reduse de la 480 de milioane de euro în 2011 la 113,5 milioane de euro în 2012 (cu circa 80%), din cauza unei decizii din luna aprilie a Curţii Europene de Justiţie, sesizată de Germania. CEJ a stabilit că programul nu poate folosi provizii decât din stocurile de alimente ale UE, însă aceste stocuri care alimentau PEAD au dispărut, fiind pe punctul de a fi înlocuite în ultimii ani de achiziţii masive de hrană finanţate din Politica Agricolă Comună (PAC). PEAD permite distribuirea prin intermediul a 240 de organizaţii de caritate a unui ajutor alimentar pentru peste 18 milioane de persoane din 20 din cele 27 de state UE. În România, în 2010, au beneficiat de acest program peste 2,8 milioane de persoane, pensionari, persoane fără venituri sau cu venituri foarte mici, persoane cu handicap.



12