„Continuitate şi schimbare în bibliotecă”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Constanţa

„Continuitate şi schimbare în bibliotecă”

Cultură 11 Septembrie 2009 / 00:00 908 accesări

Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman” găzduieşte, în perioada 10-12 septembrie, o manifestere de amploare, Conferinţa Naţională a Asociaţiei Bibliotecarilor din România (A. B. R.), cu tema „Continuitate şi schimbare în bibliotecă”. Manifestarea, de un interes deosebit pentru specialiştii bibliotecilor, a ajuns la cea de-a XX-a ediţie, bucurîndu-se, încă de la deschidere, de prezenţa unui număr foarte mare de participanţi, din ţară, dar şi din străinătate, din ţări precum Marea Britanie, Olanda şi Danemarca.

Deschiderea festivă a evenimentuluii de interes naţional a avut loc în prezenţa unor distinşi invitaţi: secretarul de stat din cadrul Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Octavian Ştireanu, deputatul Amet Aledin, reprezentant al Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România şi vicepreşedinte al Comisiei de Cultură a Camerei Deputaţilor, vicepreşedintele Academiei Române şi directorul general al Bibliotecii Academiei, academicianul Florin Filip, directorul Bibliotecii Universitare „Carol I” din Bucureşti şi preşedintele A. B. R., prof. univ. dr. Mircea Regneală, directorul general al Bibliotecii Naţionale a României, conf. univ. dr. Elena Tîrziman, directorul bibliotecii Casei Corpului Didactic şi preşedintele A. B. R., filiala Constanţa, Maria Drăghici, prorectorul pe probleme de învăţămînt al Universităţii „Ovidius“, prof. univ. dr. Marian Cojoc şi inspectorul şcolar adjunct al judeţului Constanţa, Liliana Timofte. Gazda manifestării, directorul Bibliotecii Judeţene „Ioan N. Roman”, a precizat că este un privilegiu că instituţia pe care o conduce a fost aleasă pentru organizarea acestei reuniuni profesionale. „Datorăm acestei instituţii ceea ce sîntem”, a precizat secretarul de stat Octavian Ştireanu. „Lumea bibliotecii este o lume tăcută, reflexivă, dar trebuie să ieşim extra-muros, pentru a vedea ce se întîmplă în bibliotecile noastre”, a mai spus omul de cultură. Octavian Ştireanu a identificat o serie de contradicţii, precum necesitatea extinderii serviciilor şi a atribuţiilor bibliotecii în raport cu procesul de restrîngere a resurselor, moda descentralizărilor şi nevoia de coerenţă, referindu-se, în cele din urmă, la contradicţia între carte şi calculator. Acesta a adus în discuţie şi cei patru „S” care caracterizează instituţia bibliotecii şi în care ar trebui să se investească: spaţiul de comunicare al comunităţii, stocul de informaţie şi carte, staff-ul şi serviciile complementare celor tradiţionale. În opinia secretarului de stat din cadrul Ministerului Culturii, Octavian Ştireanu, aceste S-uri ar trebui armonizate, ceea ce constituie o adevărată provocare pentru aceste instituţii.

Provocări instituţionale şi intelectuale

Deputatul Amet Aledin i-a asigurat pe cei prezenţi în aula Bibliotecii Judeţene Constanţa că se poate conta pe el şi că va sprijini şi apăra interesele oamenilor cărţii. La rîndul său, prorectorul Universităţii „Ovidius”, prof. univ. dr. Marian Cojoc a precizat că elevii şi studenţii reprezintă „procentul cel mai ridicat de răsfoitori ai cărţii”, considerînd, totodată, că fondul de carte se poate gestiona prin achiziţii, săli de lectură cuprinzătoare şi salarii onorabile pentru cei care se află în spatele acestei „arhitecturi”, care este lumea cărţii şi a culturii. Preşedintele Asociaţiei Bibliotecarilor din România şi directorul Bibliotecii Universitare Bucureşti, prof. univ. dr. Mircea Regneală, a adus în discuţie necesitatea unei biblioteci naţionale. Teza potrivit căreia biblioteca reprezintă un loc al continuităţii, al ideilor, mizînd pe provocările pe care le aduce schimbarea, prin raportare la ideea de continuitate, a fost susţinută de vicepreşedintele Academiei Române şi directorul general al Bibliotecii Academiei, academicianul Florin Filip. Deschiderea conferinţei a continuat cu lucrări pe secţiuni de deosebit interes şi actualitate pentru specialişti. Temele aduse în discuţie, ieri, tratează probleme precum: „Statistică şi evaluare”, „Prezervare, conservare, digitizare”, „Periodice”, „Legislaţie de bibliotecă şi perfecţionare profesională”, „Tehnici pedagogice în bibliotecă”, „Informatizare”, „Referinţe”, „Cultura informaţiei”, „Achiziţie şi dezvoltarea colecţiilor”, „Comunicarea documentelor şi împrumutul interbibliotecar”, „Catalogare - Clasificare - Indexare”.

Pe parcursul desfăşurării lucrărilor celei de-a XX-a ediţii a Conferinţei Naţionale a A. B. R., Biblioteca Judeţeană este închisă publicului larg. Partenerii acestui eveniment sînt Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman”, Universitatea „Ovidius” şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa.



12