O grupare în care lucrează multe persoane incompetente, ahtiate după imagine, care nu urmăresc nimic altceva decît salarii mari şi sporuri, este caracterizarea făcută de reprezentanţii Sindicatului Naţional al Poliţiştilor, ofiţerilor Direcţiei Generale Anticorupţie Constanţa (DGA). Atacul sindicaliştilor vine la şase zile după ce 39 de agenţi ai Serviciului Poliţiei Rutiere Constanţa (SPR) au fost săltaţi de acasă de mascaţi şi duşi cu dubele la sediul Parchetului, unde au fost audiaţi în legătură cu presupuse fapte de corupţie. Criticile sindicaliştilor nu i-au ocolit nici pe procurorii Parchetului de pe lîngă Tribunalul Constanţa, acuzaţi că au încălcat în mod flagrant drepturile poliţiştilor cercetaţi în acest dosar: „Vom depune o plîngere la Consiliul Superior al Magistraturii pentru a semnala modul în care au acţionat procurorii, care, din păcate, nu au făcut nimic altceva decît să legalizeze ilegalităţile comise de DGA. Aceste dosare au fost fabricate şi duse în pripă la Tribunal, aşa-zişii noştri colegi de la DGA punînd în scenă un adevărat circ mediatic, prin care au vrut să arate că au activitate şi că nu stau degeaba. Noi am cerut de mai multe ori desfiinţarea acestei structuri, care, pur şi simplu, nu îşi justifică funcţionarea. Îmi este ruşine să spun că cei de la DGA sînt colegii noştri. Mai mult, prin rezoluţia dată publicităţii de procurori, au fost încălcate flagrant drepturile poliţiştilor implicaţi în acest dosar, ale căror date personale au fost divulgate. S-au nesocotit legile, procedurile, drepturile omului şi prezumţia de nevinovăţie. Vom reclama toate abuzurile comise. Familiile acestor oameni au rămas cu sechele”, a declarat Toader Paraschiv, secretarul general al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor.
Ofiţerii DGA, acuzaţi de brutalitate
Sindicaliştii spun că percheziţiile domiciliare efectuate, joi dimineaţa, de ofiţerii DGA au fost extrem de brutale. „Au spart uşi, au bruscat copii, au ridicat din casele acestor oameni toţi banii pe care i-au găsit. Este aproape incredibil cazul unei soţii însărcinate în luna a opta, care nu a mai avut bani să meargă la un control medical, pentru că, în urma descinderii, i-au fost luaţi din casă cei 50 de euro pe care îi pregătise pentru a plăti consultul. Vă puteţi imagina ce este în sufletul unui copil care îşi vede tatăl încătuşat de mascaţi? Pentru toate aceste lucruri, vom solicita Ministerului de Interne demiterea şefului DGA Constanţa, cms Camil Manea. Nu este posibil să fim terfeliţi în acest fel”, a declarat sinsp. George Caraivan, reprezentantul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor la Constanţa. „Nu cred că era nevoie de toate aceste descinderi în forţă. Nu era necesar să spargă uşile, pentru că, totuşi, nu vorbim despre infractori periculoşi, despre tîlhari violenţi, vorbim despre poliţişti”, a adăugat Toader Paraschiv. Sinsp. George Caraivan a anunţat că, după scandalul de la Poliţia Rutieră, le va propune membrilor de sindicat din Constanţa să renunţe la telefoanele mobile. „După ce că ne plătim abonamentele din buzunarul nostru, ei, tot pe banii noştri, ne ascultă, interpretează aiurea convorbirile pe care le aud şi apoi fabrică astfel de dosare?”, şi-a explicat Caraivan iniţiativa. Contraatacul sindicaliştilor nu se opreşte, însă, aici. Aceştia spun că au de gînd să afle cîţi bani au fost cheltuiţi pentru ampla operaţiune de joi. „Au adus zeci de oameni din alte judeţe. Au fost cheltuiţi bani pentru benzină, pentru cazarea celor veniţi la Constanţa. Cine răspunde pentru aceste sume aruncate pe fereastră? Nimeni”, a declarat Toader Paraschiv.
Contactat telefonic, şeful DGA Constanţa, cms Camil Manea, a răspuns pe un ton rezervat acuzaţiilor formulate la adresa lui şi a subordonaţilor săi: „Cred că ar fi trebuit ca aceste persoane să fie mai puţin vehemente în declaraţii. Sînt doar păreri personale, exprimate pe fondul înflăcărării create în jurul acestui dosar. Părerea mea este că percheziţiile s-au desfăşurat în conformitate cu normele. Totul a fost filmat”. Prim procurorul Parchetului de pe lîngă Tribunalul Constanţa, Adina Florea, a declarat: „Demersul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor de a depune o plîngere la Consiliul Superior al Magistraturii este legal. Dreptul la petiţie e garantat de Constituţia României. Fiecare reacţionează aşa cum consideră de cuviinţă”.