Contrabandă şi braconaj la „umbra” poliţiştilor de frontieră

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Corupţie la Garda de Coastă Interceptări telefonice şi limbaj codificat

Contrabandă şi braconaj la „umbra” poliţiştilor de frontieră

Eveniment 22 Martie 2014 / 00:00 3445 accesări

Un nou scandal de corupţie zguduie Poliţia! De data aceasta, protagoniştii poveştii sunt şase agenţi de la Garda de Coastă - Sectorul Poliţiei de Frontieră Cernavodă, acuzaţi că au ajutat o reţea de contrabandişti şi de braconieri să-şi deruleze afacerile ilegale. Gruparea a fost pusă pe butuci, joi dimineaţă, în urma descinderilor efectuate de mascaţi la 14 adrese din Constanţa, Tulcea, Brăila şi Călăraşi. Anchetatorii au scotocit imobilele celor şase poliţişti de frontieră, casele complicilor acestora şi sediul unei societăţi agricole din Cobadin. În urma percheziţiilor, au fost ridicate diverse înscrisuri, peste 30.000 de lei şi 5.000 de euro şi s-au pus sub sechestru două tone de motorină, o cantitate mare de peşte, ambarcaţiuni şi motoare de bărci. Oamenii legii cercetează în acest dosar 15 persoane, dintre care 12 au fost reţinute de procurori şi prezentate instanţei cu propuneri de arestare preventivă. Din acest lot fac parte şi cinci agenţi de poliţie de frontieră acuzaţi de luare de mită şi divulgare de informaţii secrete. Ceilalţi indivizi aflaţi în vizorul anchetatorilor sunt cercetaţi pentru contrabandă, evaziune fiscală, spălare de bani şi mărturie mincinoasă.

AJUTOR RECIPROC Potrivit procurorilor, în 2013, în timpul unui control, poliţiştii de frontieră au prins mai mulţi indivizi care făceau contrabandă cu motorină luată de la bordul navelor aflate în tranzit, pe Dunăre. Din acel moment, între agenţii de poliţie şi contrabandişti s-a închegat o prietenie durabilă, bazată pe ajutor reciproc. După un timp, în gruparea infracţională şi-au făcut apariţia şi pescarii-braconieri, care au bătut palma cu poliţiştii pentru a fi ajutaţi să pescuiască în perioadele de prohibiţie şi să folosească plase monofilament. Înţelegerea dintre poliţişti şi infractori a fost una destul de simplă. În vreme ce oamenii legii livrau informaţii cu privire la perioada în care au loc controale în zonele de acţiune, contrabandiştii şi braconierii îi răsplăteau pe binefăcătorii lor cu produse petroliere, peşte şi, uneori, cu bani. Şi modul de acţiune a fost foarte bine pus la punct, suspecţii organizându-se în două tabere: antemergători şi măturători. Mai exact, în zilele în care motorina luată de la nave era transportată la depozitul din Cobadin, care aparţinea unui membru al reţelei, unii dintre suspecţi se deplasau cu maşinile în faţa autoturismelor cu marfă şi “ţineau de şase”. Anchetatorii spun că deplasările se făceau întotdeauna după ce poliţiştii de frontieră îşi dădeau OK-ul. Ulterior, motorina obţinută pe căi ilicite era vândută la preţuri cu mult sub cele ale pieţei.

LIMBAJ CODIFICAT Pentru a proba acuzaţiile, anchetatorii au interceptat convorbirile suspecţilor. Potrivit procurorilor, discuţiile dintre poliţiştii de frontieră şi contrabandişti sau braconieri erau codificate. Spre exemplu, motorina era denumită “paie pentru măgar”, iar butoaiele încărcate cu produse petroliere erau “viţei“, “lapte“ sau “roşii de grădină”, în vreme ce navele erau “vaci”. De asemenea, în zilele în care aveau loc controalele, aceştia îşi anunţau complicii că “bate vântul“ sau “sunt valuri”. Într-una dintre convorbiri, un poliţist îl întreabă pe un complice, crescător de capre, dacă a fost la… vacă. Mai mult, tot un agent de poliţie îl sună pe un braconier, în perioada de prohibiţie, şi-i spune să meargă „să ude cu furtunul roşiile”, pentru că „s-a întors de pe deal, de la solar, şi a reuşit să deschidă uşile”, ceea ce însemna că nu sunt poliţişti de frontieră în zonă. Toate aceste discuţii purtate într-un limbaj codificat au fost deconspirate de procurori.

CALE NETEZITĂ Protecţia oferită de poliţiştii de frontieră a mers până acolo încât au ajuns să-şi mintă şefii care-i trimiteau în control pe Dunăre. La finalul verificărilor, aceştia raportau că totul este în regulă şi că nu au descoperit activităţi ilegale. Mai mult, atunci când vreun coleg de-al poliţiştilor era în control şi contrabandiştii aveau treabă la navele care nu stăteau mult în zonă, agenţii de poliţie îl sunau şi-l chemau la o cafea, netezindu-le astfel calea contrabandiştilor. Puşi în faţa probelor evidente, unii dintre suspecţi au negat apartenenţa lor la gruparea infracţională, iar alţii au recunoscut că au cumpărat motorină de la navele care treceau pe Dunăre, însă au susţinut că au făcut acest lucru pentru consumul lor şi nu pentru a vinde combustibilul “la negru“.

PAGUBĂ DE 500.000 DE LEI Procurorii spun că au fost instituite măsuri asigurătorii pentru recuperarea prejudiciului cauzat de suspecţi. Oamenii legii au afirmat că prejudiciul se situează în jurul sumei de 500.000 de lei, unii dintre inculpaţi fiind cercetaţi şi pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. Într-un comunicat de presă remis vineri de Garda de Coastă, se arată că directorul instituţiei a dispus, la nivel administrativ, cercetarea prealabilă, în regim de urgenţă, a poliţiştilor anchetaţi penal pentru fapte de corupţie. „În funcţie de rezultatele cercetărilor, se vor lua măsuri drastice, în conformitate cu prevederile legale”, se precizează în acelaşi comunicat.



12