Încercările de democratizare a Afganistanului trec printr-un nou impas. Abdullah Abdullah, fost ministrul al Afacerilor Externe, contracandidatul actualului preşedinte Hamid Karzai s-a retras din cursa electorală. Într-un discurs televizat, acesta a anunţat că nu va participa la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, prevăzut pentru sâmbătă, 7 noiembrie, în semn de protest faţă de comportamentul abuziv al Guvernului şi al comisiei electorale. Motivele invocate sînt pertinente, dar retragerea sa nu face niciun bine forţelor occidentale care încearcă să pacifice şi să reconstruiască ţara. Autorităţile electorale afgane au anunţat că al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale se va desfăşura aşa cum a fost prevăzut, chiar şi după ce unul dintre cei doi candidaţi rămaşi în cursă şi-a anunţat retragerea din procesul electoral.
Preşedintele în exerciţiu, Hamid Karzai şi contracandidatul său, fostul ministru al Afacerilor Externe Abdullah Abdullah, s-au clasat pe primele locuri în urma primului tur de scrutin, desfăşurat la 20 august şi marcat de fraude masive. Potrivit fostului ministru al Afacerilor Externe, poporul afgan nu trebuie să accepte rezultatele anunţate de Comisia Electorală Independentă, iar actualul Guvern al preşedintelui Hamid Karzai este unul nelegitim, mandatul său expirând în luna mai. Abdullah Abdullah, care ar fi trebuit să se înfrunte cu actualul preşedinte afgan Hamid Karzai, ameninţase sâmbătă că va boicota cel de-al doilea tur al prezidenţialelor dacă nu îi va fi îndeplinită pînă la sfîrşitul zilei o serie de condiţii menite, potrivit lui, să asigure un scrutin corect. Luni, Abdullah Abdullah reclamase înlocuirea imediată a preşedintelui Comisiei Electorale Azizullah Ludin, apreciind că acesta nu mai are nicio credibilitate şi că lucrează în solda lui Hamid Karzai. “Această solicitare nu are niciun fundament legal, iar Ludin \'nu a făcut absolut nimic greşit”, a replicat un purtător de cuvînt prezidenţial. Sâmbăta trecută şi islamiştii Taliban au făcut apel la boicotarea celui de-al doilea tur al scrutinului, ordonînd “tuturor mujahedinilor să nu participe la procesul american”. Spre deosebire de miliţiile Taliban, principalul rival al preşedintelui afgan în exerciţiu le-a cerut susţinătorilor săi să dea dovadă de calm şi să nu iasă în stradă după ce şi-a anunţat retragerea din cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. A adăugat că nu le va face nicio recomandare susţinătorilor săi, lăsându-le libertatea de a decide singuri dacă se vor prezenta sau nu la vot. Întrebat dacă există vreo posibilitate să se răzgândească în privinţa participării la scrutin, Abdullah Abdullah a exclus categoric o astfel de variantă.
În aceste condiţii, preşedintele în exerciţiu, Hamid Karzai, rămâne singurul înscris în cursa electorală, într-un scrutin a cărui legitimitate este pusă sub semnul întrebării. În primul tur, Hamid Karzai a obţinut 49,67% din voturi, iar Abdullah Abdullah s-a clasat pe locul al doilea, cu 30,59% din voturi. Preşedintele afgan în exerciţiu a anunţat că va respecta deciziile autorităţilor electorale şi ale altor instituţii legale în legătură cu cel de-al doilea tur de scrutin. “În calitate de cetăţean afgan şi de candidat, sper că alegerile vor avea loc, iar poporul îşi va alege preşedintele”, a afirmat acesta, într-un interviu acordat postului de radio afgan Azadi, finanţat de SUA. Şi reprezentantul ONU în Afganistan, Kai Eide, a cerut ca alegerile prezidenţiale să se încheie în mod legal şi în termenele prevăzute, chiar şi după ce contracandidatull preşedintelui în exerciţiu a anunţat că nu va participa la al doilea tur de scrutin.