“Contraceptivele injectabile sînt eficiente în 99% din cazuri“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Interviu cu şeful Biroului de Programe de Promovare a Sănătăţii şi Educaţiei pentru Sănătate, dr. Loti Popescu

“Contraceptivele injectabile sînt eficiente în 99% din cazuri“

Politică 07 Octombrie 2006 / 00:00 1628 accesări

Numărul crescut de avorturi ca urmare a sarcinilor nedorite îi determină pe specialiştii din sistemul medical să le propună femeilor metode prin care pot avea copii doar atunci cînd doresc. Metodele contraceptive previn sarcinile nedorite, iar una dintre acestea constă în utilizarea contraceptivelor injectabile, care fac parte din metodele hormonale de contracepţie. Pentru mai multe detalii despre contraceptivele injectabile ne-am adresat şefului Biroului de Programe de Promovare a Sănătăţii şi Educaţiei pentru Sănătate din cadrul Autorităţii de Sănătate Publică, dr. Loti Popescu.

Ce sînt contraceptivele injectabile?

Soluţii injectabile care conţin un hormon asemănător progesterolului produs de organism.

Cum se folosesc?

La recomandarea şi sub supravegherea medicului. Soluţia se injectează în muşchi. O doză se administrează în primele zile ale menstruaţiei, iar următoarele injecţii, la interval de opt, pînă la 12 săptămîni. Dacă pacienta a uitat să îşi facă la timp injecţia, trebuie să se adreseze cît mai repede unui cabinet de planificare familială. Pentru a nu rămîne însărcinată, femeia trebuie să folosească în paralel o altă metodă contraceptivă.

Cum acţionează?

Soluţia împiedică eliberarea lunară a unui ovul din ovar. Îngroaşă secreţia colului uterin, împiedicînd pătrunderea spermatozoizilor în uter. Fac ca interiorul uterului să fie mai puţin primitor pentru sarcină.

Care sînt avantajele folosirii acestei metode?

Contraceptivele injectabile au o acţiune prelungită. O doză asigură protecţie împotriva sarcinilor nedorite timp de opt, pînă la 12 săptămîni. Trebuie menţionat că nu influenţează desfăşurarea actului sexual, iar metoda este reversibilă.

Cine poate folosi contraceptive injectabile?

Pot apela la contracepţia injectabilă majoritatea femeilor, inclusiv cele care alăptează şi cele care nu pot utiliza pilula contraceptivă combinată.

Cît de eficientă este metoda?

Metoda este eficientă în 99% din cazuri.

Există contraindicaţii?

Printre femeile cărora nu le este recomandată această metodă se numără cele însărcinate, cele care au probleme cardiovasculare, unele forme de cancer, cele cărora li se administrează tratamente cu anticonvulsivante sau cele care au sîngerări genitale din cauze necunoscute.

Ce probleme pot apărea?

Prin folosirea acestei metode pot apărea reacţii adverse de genul unor tulburări ale menstruaţiei, creşteri în greutate, sîngerări între menstruaţii, dureri la nivelul sînilor sau instabilitate emoţională. Trebuie subliniat faptul că în cazul apariţiei unor sîngerări abundente, a unor urinări frecvente, durerilor foarte mari de cap sau a creşterilor rapide în greutate, pacientele trebuie să se adreseze urgent unui medic.

De unde se pot obţine aceste contraceptive?

De la cabinete de planificare familială sau de la medicii de familie. Aceştia pot acorda consiliere şi pentru alegerea metodei contraceptive potrivite. Mai trebuie menţionat faptul că prin administrarea contraceptivelor injectabile femeile nu sînt protejate împotriva infecţiilor cu transmitere sexuală şi nici împotriva HIV/SIDA, riscul de îmbolnăvire crescînd odată cu numărul partenerilor sexuali.

Taguri articol


12