Dacă până acum deciziile luate în Sănătate, ca urmare a depistării unor nereguli administrative, nu erau „simţite” de către şefii de secţii sau clinici din cadrul spitalelor, managerul celei mai mari unităţi sanitare din judeţ - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa - dr. Dan Căpăţână, realizează o premieră: desfacerea contractelor de muncă ale două cadre medicale care nu au respectat etica administrativă impusă prin contract. Rezultatele anchetelor ce au fost întreprinse de către numeroase comisii de control, fie din cadrul SCJU, Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa sau din cadrul Ministerului Sănătăţii, care au scos la iveală grave nereguli, l-au determinat pe managerul SCJU, dr. Căpăţână, să ia o decizie fără precedent. Atât medicului şef, prof. univ. dr. Mircea Pătruţ, cât şi asistentei şefe, Eliza Ilie, le-au fost desfăcute contractele de muncă. Dr. Dan Căpăţână a declarat că, în ciuda faptului că decizia este una extrem de dură, s-a procedat potrivit legii.
PRIMA ASISTENTĂ ŞEFĂ DIN ROMÂNIA CONCEDIATĂ. Potrivit preşedintelui Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR), Mircea Timofte, în această situaţie, Eliza Ilie ar fi prima asistentă şefă din România care s-a ales cu contractul de muncă desfăcut. „Până acum nu am mai întâlnit aşa ceva. În general, pentru neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu pe linie administrativă nu se trece la desfacerea contractului de muncă. Ar fi trebuit să fie destituită din funcţie. Nu ştiu exact ce s-a întâmplat, cum de s-a ajuns în această situaţie extremă”, a declarat preşedintele OAMGMAM din România.
VOR CONTESTA. Surse din cadrul Colegiului Medicilor din România (CMR) susţin că, până acum, niciun medic din ţara noastră nu a mai fost pedepsit în acest fel şi că, anterior, au existat doar contracte suspendate sau destituirea din funcţia de şef de secţie, în cel mai rău caz. Prof. univ. dr. Pătruţ a spus că va contesta în instanţă decizia luată de către managerul SCJU, considerând-o neîntemeiată. Printre neregulile depistate de către cele trei comisii de anchetă precizăm, “trecerea pe fişele medicale de observaţii a unor pacienţi fictivi, falsificarea unor foi de observaţie, un singur cod de boală pentru un număr mare de bolnavi sau foi de observaţie completate doar parţial”.