Guvernul a adoptat, aseară, ordonanţa prin care prevederile contractelor colective de muncă deja încheiate şi cu termene de până în octombrie sunt menţinute în vigoare până la pierderea valabilităţii, inclusiv în ceea ce priveşte drepturile salariale aflate în plată. Proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru aplicarea legii de salarizare unitară stabileşte că angajaţii din instituţiile reorganizate şi care şi-au schimbat regimul de finanţare vor fi salarizaţi pe baza contractelor colective de muncă până la sfârşitul perioadei de valabilitate a acestor documente, interval în care salariile vor fi renegociate sau o parte dintre posturi vor fi eliminate. După împlinirea termenului pentru care au fost încheiate contractele colective de muncă, personalul păstrat va fi reîncadrat pe noile funcţii, stabilite de ordonatorul principal de credite, corespunzător atribuţiilor, responsabilităţilor şi competenţelor specifice postului, prin asimilare cu funcţiile din instituţia care îl preia în structură, subordine sau în finanţare, după caz. Drepturile salariale ale personalului reîncadrat sunt stabilite la nivelul prevăzut în luna decembrie 2009 pentru funcţiile similare celor pe care a fost reîncadrat din instituţia sau autoritatea care îl preia în structură, subordine sau în finanţare, după caz. Acestui personal i se acordă şi sporurile prevăzute în Legea salarizării unitare, care se includ în salariul de bază, precum şi indemnizaţia de conducere, după caz.
Începând cu ianuarie 2010, întregul personal din sectorul bugetar încadrat în autorităţile şi instituţiile publice va fi reîncadrat corespunzător tranşelor de vechime în muncă şi pe funcţiile corespunzătoare categoriei, gradului şi treptei profesionale avute la 31 decembrie 2009. Salariile de merit stabilite în anul 2009 pe o perioadă care se întinde şi în anul 2010 se introduc în salariul de bază până la expirarea perioadei pentru care a fost acordat. După aceasta, se recalculează în mod corespunzător salariul de bază şi celelalte sporuri calculate la acesta. Începând cu anul 2010, acest drept nu se mai stabileşte. Documentul prevede totodată, în mod distinct, că, în anul 2010, majorarea salariilor, a soldelor funcţiilor de bază şi a indemnizaţiilor lunare se va face numai pentru cele care au un nivel mai mic de 705 lei/lună şi numai dacă în mod cumulat cu sporurile şi indemnizaţiile acordate nu este depăşită această valoare.
Posturi blocate doar în 2010
Guvernul a decis ca interdicţiile de ocupare a posturilor vacante în sectorul bugetar să fie menţinute doar pentru acest an, nu şi pentru anul viitor, a declarat ministrul Muncii, Mihai Şeitan. Proiectul de ordonanţă de urgenţă privind aplicarea Legii de salarizare unitară stabilea că ocuparea posturilor vacante din instituţiile publice va fi blocată atât pentru 2010, dar şi pentru 2001, până la finele anului viitor urmând să fie interzise şi achiziţionarea, preluarea în leasing sau închirierea de autoturisme, mobilier şi aparatură birotică în administraţie. Preşedintele “Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, a declarat că blocarea posturilor vacante din sistemul bugetar până la finalul anului 2011 va acutiza criza în anumite sectoare, serviciile de utilitate publică urmând să funcţioneze şi mai deficitar şi că personalul adiacent din Justiţie se află printre cei care vor avea de suferit prin această măsură.