În cursul lunii septembrie 2018, Direcţiile judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor precum şi a municipiului Bucureşti au desfășurat 8.568 de controale în unităţile din industria agroalimentară care desfăşoară activităţi în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii, a produselor de patiserie, a băuturilor răcoritoare, a băuturilor alcoolice, dar și a celor de depozitare a produselor alimentare, a seminţelor, legumelor și fructelor.
Controalele au vizat aspecte privind calitatea spaţiilor de depozitare a produselor alimentare, manipularea, prelucrarea şi depozitarea acestora, controlul dăunătorilor, documentele prevăzute de legislație şi a informaţiilor privind sistemul HACCP, condiţiile de igienă şi de funcţionare a unităţilor, potrivit Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
Ca urmare a neregulilor constatate, au fost acordate 86 de amenzi contravenționale, în valoare totală de 208.000 lei.
Neconformităţile constatate și sancționate au fost, de exemplu:
la Bacău a fost aplicată o amendă de 3.000 de lei pentru manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, nerespectarea normelor privind întreţinerea spaţiilor de depozitare şi prelucrare a produselor alimentare, comercializarea produselor alimentare în spaţii necorespunzătoare, neaprobate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor fără respectarea condiţiilor de igienă prevăzute de legislaţia în vigoare; la Buzău, 2.600 de lei - neîntreţinerea spaţiilor în condiţii de igienă corespunzătoare, lipsă buletin de analiză apă, mijloace de igienizare şi uscare mâini, fişe de aptitudine neactualizate, prezenţă pânze de păianjen la îmbinările pereţilor; la Olt, 72.000 de lei - nerespectare reguli de igienă la prepararea produselor, manipulare necorespunzătoare a produselor, dosare medicale incomplete, spaţiu frigorific neigienizat, nu se respectă compatibilitatea produselor la depozitare, spaţii insuficiente pentru desfăşurarea activităţii, supraaglomerare, grafice temperatură incomplet completate; Timiş, 4.000 de lei - spaţii de producţie neigienizate, depozitarea necorespunzătoare a alimentelor etc. De asemenea, în cadrul controalelor în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform procedurilor şi Programului de supraveghere şi control, urmărindu-se prezenţa şi încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanţilor, aditivilor şi a substanţelor interzise precum şi teste de sanitaţie necesare analizei gradului de igienă, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.