Polițiștii au luat parte, în perioada 9 august - 2 septembrie, la ample acțiuni de control ce au vizat aproape 300 de operatori economici care dețin, produc sau fac operațiuni cu substanțe periculoase. Raziile oamenilor legii au fost organizate în municipiul București și în 21 de județe, printre care și Constanța. În urma verificărilor au fost constatate 55 de infracțiuni, dintre care "28 la Ordonanța de Urgență nr. 195/2005 privind protecţia mediului, 11 fapte de trafic de substanţe toxice, șase infracțiuni la Legea nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor, cinci la Legea 126/2005 privind regimul materiilor explozive, o infracţiune la Legea 111/1996 privind desfăşurarea în siguranţă, reglementarea, autorizarea şi controlul activităţilor nucleare, precum și patru infracțiuni la alte legi speciale", potrivit unui comunicat de presă dat publicității de Poliția Română.
De asemenea, polițiștii au dat 21 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 259.500 de lei, pentru alte abateri descoperite. În plus, anchetatorii "au indisponibilizat, în vederea confiscării, 5,9 kilograme de mercur, zece kilograme de substanțe toxice, 40 de kilograme și 43 de litri de substanțe periculoase, 70 de kilograme și 1.520 de articole pirotehnice, 1.895 de comprimate de medicamente cu conţinut toxic şi stupefiant, precum și 1.200 de kilograme de material semincer contrafăcut", au adăugat oamenii legii în documentul deja citat. În urma verificărilor s-au mai identificat şi repus în circuitul legal peste 24.000 de litri şi 11.000 de kilograme de deşeuri periculoase.
Printre descoperirile polițiștilor se numără cea făcută în județul Vâlcea, unde aceștia au întocmit dosar penal pe numele administratorului unei firme care "deținea oinstalație radiologică generatoare de radiații ionizante, fără autorizație de deținere și utilizare", conform Poliției Române. În urma unor verificări efectuate de poliţiştii din Ilfov, s-a constatat că în cadrul unei societăți din comuna Petrăchioaia sunt deținute ilegal aproximativ 4.300 de kilograme de diferite tipuri de ulei uzat folosit în industrie, pentru care nu au fost luate măsuri de eliminare, printr-o societate autorizată.