Controalele de siguranţă garantează produsele alimentare din UE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Controalele de siguranţă garantează produsele alimentare din UE

Externe 21 Iulie 2012 / 00:00 320 accesări

Un raport al CE, dat publicităţii, vineri, relevă că datorită Sistemului Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (RASFF), numeroase riscuri în materie de siguranţă alimentară au fost evitate sau atenuate iar controalele de siguranţă garantează că produsele alimentare din UE sunt sigure. Potrivit Executivului UE, RASFF joacă un rol esenţial în garantarea siguranţei de la fermă la consumator, prin declanşarea unei reacţii rapide, în cazul detectării unui risc privind siguranţa alimentară. Toţi membrii sistemului RASFF sunt informaţi rapid cu privire la riscuri grave constatate în legătură cu alimente sau furaje, astfel încât aceştia pot reacţiona la ameninţările la adresa siguranţei alimentare, în mod coordonat, pentru a proteja sănătatea cetăţenilor UE. Documentul CE arată că în anul 2011 au fost raportate 9.157 notificări în RASFF privind nerespectări ale legislaţiei europene în domeniul alimentar, dintre care 617 se refereau la riscuri grave. Majoritatea notificărilor erau de urmărire (5.345), mai degrabă decât noi notificări (3.812). Aceasta reflectă creşterea eficienţei sistemului printr-o mai bună orientare şi o mai amplă monitorizare. Dintre cele 3.812 notificări noi, 3.139 s-au referit la produse alimentare, 361 la furaje şi 312 la materiale care vin în contact cu alimentele. Printre problemele raportate cel mai frecvent s-au numărat aflatoxinele din furaje, din fructele uscate şi din fructele cu coajă lemnoasă şi migraţia substanţelor chimice din ustensilele de bucătărie provenite din China.

Acelaşi raport indică faptul că situaţia de criză declanşată de E.coli a fost unul dintre cele mai grave focare epidemice cauzate de consumul de alimente contaminate din istoria UE, cu peste 50 de victime, în principal în Germania. Un grup operativ format din specialişti a lucrat în permanenţă pentru a identifica sursa focarului şi a facilita schimbul rapid de informaţii care a permis autorităţilor din domeniul siguranţei alimentare să reacţioneze eficient şi să atenueze impactul sanitar şi economic al crizei. În privinţa accidentului de la Fukushima, raportul CE aminteşte că, în urma scurgerilor radioactive de la centrala nucleară, în martie 2011, CE a solicitat statelor UE, prin intermediul RASFF, să analizeze nivelurile de radioactivitate în produsele alimentare şi furajele importate din Japonia. Executivul comunitar a adoptat o măsură de precauţie prin care a impus efectuarea unor controale anterioare exportului, de către autorităţile japoneze, pentru toate furajele şi produsele alimentare exportate din zona afectată, combinate cu controale aleatorii la punctul de intrare. Măsurile au garantat un nivel foarte ridicat de protecţie a sănătăţii publice.



12