Japonia a cerut, ieri, firmei Google să retragă de la serviciul său de cartografie denumirea chineză a unui grup de insuliţe din Marea Chinei de Est, revendicate deopotrivă de autorităţile de la Tokyo şi Beijing. În prezent, Google Maps afişează atât numele nipon Senkaku, cât şi pe cel chinez Diaoyu pentru a desemna acelaşi grup de insuliţe nepopulate controlate de către Japonia şi al căror subsol ar putea conţine zăcăminte de hidrocarburi. Ministrul nipon al Afacerilor Externe, Seiji Maehara, şi-a anunţat, în faţa Parlamentului bicameral, intenţia de a lansa pe lângă Google un demers în numele ministerului său, în replică la un protest al opoziţiei. Itsunori Onodera, un responsabil al Partidului Liberal Democrat, de dreapta, principala grupare politică de opoziţie, s-a prezentat miercuri la biroul Google, unde a depus o scrisoare de protest, menită să atragă atenţia opiniei publice din ţara sa şi la nivel mondial că insulele Senkaku au fost întotdeauna parte integrantă a Japoniei.
Arestarea luna trecută a căpitanului unui pescador chinez în zona amintitelor insule a declanşat o criză diplomatică de proporţii între cele două ţări. Eliberarea cetăţeanului chinez a permis diminuarea tensiunilor, iar oficialii de la Beijing şi Tokyo cooperează în prezent la organizarea unei întâlniri la nivel de premier, ce ar putea avea loc la sfârşitul acestei luni, cu ocazia reuniunii la Hanoi a Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est, ASEAN.
Grupul de insuliţe, aflat la aproximativ 400 de kilometri la vest de insula Okinawa, a fost anexat de prefectura Okinawa în anul 1895, intrând sub control american după cel de-al Doilea Război Mondial, fiind retrocedate Japoniei în 1972. Guvernul nipon a concesionat o parte din insule de la proprietari, interzicând accesul în zonă. Disputa sino-niponă privind respectivele insule s-a declanşat în anii \'70, concomitent cu apariţia unor informaţii privind presupuse zăcăminte de hidrocarburi în zonă.