Controversata Angela Merkel: „Guvernul german consideră cvasiinevitabilă o ieșire a Greciei din zona euro”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Controversata Angela Merkel: „Guvernul german consideră cvasiinevitabilă o ieșire a Greciei din zona euro”

Externe 06 Ianuarie 2015 / 00:00 667 accesări

Cancelarul Angela Merkel a suscitat controverse, în Germania, până și în cadrul majorității sale politice după publicarea unei informații de presă potrivit căreia ea ar fi dispusă să lase Grecia să iasă din zona euro în caz de preluare a puterii de către stânga radicală în această țară. „Guvernul german consideră cvasiinevitabilă o ieșire a Greciei din zona euro dacă șeful opoziției, Alexis Tsipras, care reprezintă stânga radicală Syriza, conduce Guvernul după alegerile legislative din 25 ianuarie, abandonează linia rigorii bugetare și nu mai rambursează datoriile țării”, titra pe site-ul său de internet săptămânalul „Der Spiegel”, citând surse apropiate Guvernului federal german.

            Cancelarul și ministrul său de Finanțe, Wolfgang Schauble, ambii conservatori și reprezentând Uniunea Creștin-Democrată (CDU), încearcă să facă presiuni asupra alegătorilor greci și asupra lui Alexis Tsipras însuși. Totodată, demersul este controversat inclusiv în cadrul coaliției sale guvernamentale, social-democrați, dar și conservatori exprimându-și public reprobarea. Interpelați de AFP, cancelarul și ministrul german al Finanțelor nu au dorit nici să confirme, nici să dezmintă informațiile titrate de „Der Spiegel”. „Grecia și-a îndeplinit obligațiile în trecut. Guvernul german pornește de la principiul că Grecia va continua în viitor să-și îndeplinească obligațiile față de troica creditorilor săi (Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană, Fondul Monetar Internațional)”, a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului. „Nu există o schimbare de orientare”, a insistat sursa citată.

            Un înalt responsabil al CDU, Christian Baumler, a avertizat duminică: „În caz de ieșire din zona euro, datoriile Greciei nu vor mai putea fi rambursate și Germania va purta o parte semnificativă din povară”.  „Cu acest scenariu al amenințării, guvernul se amestecă indirect în campania electorală elenă. Este extrem de riscant și este o eroare”, comenta duminică și cotidianul „Die Welt”, apropiat conservatorilor. „Această amenințare este susceptibilă să întărească și mai mult nemulțumirea în Grecia față de Germania și să-l ajute astfel pe Alexis Tsipras în campania sa. Aceasta ar putea, de asemenea, să alimenteze instabilitatea în Grecia și chiar să ducă la o mișcare de panică însoțită de năvala spre ghișeele băncilor pentru retragerea depunerilor”, continuă „Die Welt”. În teorie, niciun mecanism nu prevede ieșirea unei țări din zona euro. Dar la Berlin se imaginează că, dacă Grecia nu și-ar îndeplini angajamentele, BCE ar putea să restrângă posibilitățile de refinanțare a băncilor grecești până pe punctul de a constrânge Atena să reintroducă drahma.

            Social-democrații (SPD), membri ai marii coaliții aflate la putere la Berlin, au contestat public demersul atribuit Angelei Merkel. Astfel, vicepreședintele grupului SPD în Bundestag, Camera Inferioară a Parlamentului, a estimat că conservatorii au fost la originea acestei scurgeri de informație. „O schimbare de linie a guvernului? Mai degrabă o gravă eroare a CDU”, a comentat el pe contul său de Twitter. Secretarul de stat social-democrat al afacerilor europene, Michael Roth, s-a distanțat și el de această luare de poziție. „Grecia este membră a zonei euro. Și acolo și trebuie să rămână”, a afirmat el pe contul său de Twitter. Stânga radicală germană, din opoziție, a deschis imediat focul asupra cancelarului. „Cu acest tip de șantaj public se dorește destabilizarea Greciei înaintea alegerilor”, a estimat președintele partidului Die Linke, Bernd Riexinger. „Noile ipoteze asupra zonei euro sunt o imixtiune periculoasă și iresponsabilă în libertatea de vot în Grecia. Astfel se alimentează naționalismul”, a întărit și purtătorul de cuvânt al deputaților ecologiști în Parlamentul European, Sven Giegold, tot pe Twitter.

            Parlamentul grec și-a anunțat săptămîna trecută dizolvarea și a confirmat organizarea în 25 ianuarie a alegerilor legislative anticipate pentru care stânga radicală, Syriza, este considerată favorită, potrivit sondajelor, O astfel de victorie a Syrizei ar marca amorsarea unei schimbări necesare în Europa care ar antrena în special Spania și Irlanda pe aceeași cale, a pronosticat sâmbătă șeful său, Alexis Tsipras, adversar al politicilor de austeritate impuse Greciei de creditorii ei.

            La rândul său, președintele francez, François Hollande, a apreciat luni că „grecii sunt liberi să-și aleagă destinul”, dar a avertizat că angajamentele țării în cadrul UE trebuie respectate. Acest avertisment a venit ca reacție la informațiile din presa germană potrivit cărora cancelarul german, Angela Merkel, ar fi dispusă să lase Grecia să iasă din zona euro dacă Syriza ajunge la putere. O reacție a venit și din partea Comisiei Euroipene. „Apartenenţa unei ţări la zona euro este irevocabilă”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene. Annika Breidthardt a amintit că această regulă este înscrisă în Tratatul de la Lisabona, în Articolul 140, paragraful 3. „Nu vom face speculaţii şi scenarii care riscă să fie interpretate într-un context care nu va fi”, a explicat și un alt purtător de cuvânt, Margaritis Schinas.



12