Controversata jurnalistă Oriana Fallaci a decedat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Controversata jurnalistă Oriana Fallaci a decedat

Monden 16 Septembrie 2006 / 00:00 1080 accesări

Renumita jurnalistă italiancă, cunoscută mai ales din perioada în care a fost corespondent de război şi care a şocat prin declaraţiile sale împotriva Islamului după atentatele teroriste din 11 septembrie 2001, a decedat vineri, la vîrsta de 77 ani. Oriana Fallaci a decedat în casa natală din Florenţa, după o luptă de cîţiva ani cu cancerul.

Prin atitudinea ei temperamentală şi provocatoare, jurnalista şi-a făcut cunoscut numele prin interviuri cu importante personalităţi ale secolului XX, printre care liderul palestinian Yasser Arafat, prim-ministrul israelian Golda Meir, liderul iranian Ruhollah Khomeini, secretarul american de Stat, Henry Kissinger. A fost corespondent de război în Vietnam, Orientul Mijlociu şi în America Latină, în contextul în care la acea vreme nu foarte multe femei apăreau pe linia frontului. În timpul unor demonstraţii în Mexic, în 1968, Oriana Fallaci a fost lovită şi împuşcată. Intervievîndu-l pe Henry Kissinger, nu a renunţat pînă cînd nu l-a determinat pe acesta să declare că războiul din Vietnam a fost inutil. Fostul secretar de Stat a mărturisit ulterior că acest interviu a fost “singura conversaţie dezastruoasă pe care a avut-o cu un reprezentant al presei”.

În ultimii săi ani de viaţă, jurnalista a dus o viaţă solitară, la New York. A scris “Mînie şi mîndrie”, o carte agresivă în care a descris religia islamică drept opresivă, iar pe imigranţii arabi din Europa ca pe nişte oameni murdari, intoleranţi şi cu vederi înguste. În cartea “Forţa unei cauze”, Oriana Fallaci a spus că “teroriştii” au omorît 6.000 de persoane în ultimii 20 de ani în numele Coranului. Despre credinţa islamică a afirmat că “plantează ură în loc de dragoste şi sclavie în loc de pace”. Jurnalista italiană a fost chemată în judecată pentru delaraţiile sale de un tribunal din nordul Italiei, dar cazul nu a ajuns niciodată în instanţă.

Taguri articol


12