Controversele pe tema A/H1N1 continuă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Controversele pe tema A/H1N1 continuă

Eveniment 19 Februarie 2010 / 00:00 411 accesări

Reprezentanţi ai Organizaţiei de Investigaţii Jurnalistice spun că numărul deceselor cauzate de A/H1N1 se ridică la 7 şi nu la 122, aşa cum arăta ultimul bilanţ al Ministerului Sănătăţii. În replică, purtătorul de cuvânt al MS, Oana Grigore, spune că toate comunicatele care fac referire la A/H1N1 sunt întocmite pe baza unor documente oficiale, care au fost trimise de către specialişti pregătiţi în domeniul medical şi care nu-şi permit să dea publicităţii date eronate. Gripa pandemică s-a dovedit a fi mai puţin agresivă decât se estima, provocând moartea a 15.000 de persoane; numeroase ţări occidentale au în prezent un surplus de vaccinuri pe care trebuie să le revândă.

“Numărul deceselor cauzate de gripa A/H1N1 în România se ridică la 7 şi nu la 122, aşa cum arăta ultimul bilanţ al Ministerului Sănătăţii (MS)”, spun reprezentanţi ai Organizaţiei de Investigaţii Jurnalistice (OIJ). La solicitarea lor, MS ar fi anunţat că autopsiile nu au confirmat că gripa nouă a cauzat decesele. “A fost confirmată prezenţa virusului în organism şi de aceea decesele survenite ulterior au fost puse pe seama infecţiei. Totuşi, din cele 121 persoane decedate de gripă A/H1N1, doar 86 au fost supuse autopsiei şi doar în 7 cazuri a fost confirmat decesul, cel mai probabil, din cauza gripei noi. Sunt datele remise de Ministerul Sănătăţii printr-un comunicat”, afirmă cei de la OIJ, care adaugă că oficialii ministerului au spus că toate persoanele bolnave de gripă A/H1N1 care au decedat ulterior, au fost declarate automat ca fiind decedate de gripă. “Din răspuns nu reiese că acest diagnostic a fost verificat în vreun fel”, mai precizează OIJ. Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al MS, Oana Grigore, a declarat că toate comunicatele MS care fac referire la A/H1N1 sunt întocmite pe baza unor documente oficiale, care au fost trimise de către specialişti pregătiţi în domeniul medical şi care nu-şi permit să dea publicităţii date eronate. “Sunt anumite standarde, există o anumită metodologie care este respectată cu stricteţe. Nimeni nu îşi permite să comunice date nereale”, a mai spus Oana Grigore.

OFICIAL. „Este regretabil că, în această perioadă dificilă pentru sistemul sanitar, contrar rolului său, MS este obligat să răspundă la unele informaţii eronate şi tendenţioase”, se arată într-un comunicat al MS. Totodată, în document se mai arată că raportările zilnice privind numărul cazurilor de gripă diagnosticate cu A/H1N1, respectiv decesele înregistrate sunt prezentate cu intenţia de a informa permanent populaţia despre această epidemie şi nu de a o dezinforma. „Vă informăm că toate cele 6.999 de cazuri de îmbolnăviri cu infecţia A/H1N1 au fost confirmate în urma unei metodologii standard utilizate la nivel european. Confirmarea infecţiei gripale A/H1N1 a avut loc în laboratoare acreditate, prin metoda şi tehnica de laborator, RT-PCR, recomandată de comunitatea europeană şi utilizată în toate ţările Comunităţii Europene”, se mai precizează în comunicat. Specialiştii MS mai explică faptul că, în situaţia unui deces, în afară de testarea probelor biologice recoltate la internare, în timpul vieţii pacientului, sunt recoltate, conform unei metodologii standard, probe de laborator din ţesuturile persoanelor decedate şi trimise într-un singur laborator acreditat. Din aceste ţesuturi se fac determinări virusologice şi histopatologice. „Menţionăm că diagnosticul histopatologic pune în evidenţă leziunile microscopice ale efectelor infecţiei, şi nu virusul. Virusul este evidenţiat la nivelul ţesuturilor prin RT-PCR. Din numărul de 122 persoane confirmate cu A/H1N1 decedate s-au putut efectua necropsii, cu acordul familiei, la 98 pacienţi, celelalte 24 de familii refuzând necropsia. Acest fapt nu schimbă cu nimic diagnosticul final, ca urmare, în prezent, România este înregistrată în cadrul forurilor internaţionale cu 122 decese confirmate cu A/H1N1”, mai subliniază medicii MS, care adaugă că în toate ţările se utilizează aceeaşi metodologie de diagnostic.

A/H1N1 VA MAI ATACA. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) ai cărei experţi s-au reunit săptămâna aceasta preconizează că virusul pandemic A/H1N1 va continua să circule şi iarna următoare în emisfera nordică, recomandând să fie integrat în noul vaccin contra gripei sezoniere. Iarna 2009-2010 a fost marcată de prezenţa noului virus A/H1N1, declarat prima pandemie de gripă atipică a secolului, anunţă OMS într-o notă publicată ieri. Însă iarna aceasta au circulat şi alte virusuri, precum H3N2 şi B, subliniază OMS. Potrivit experţilor, cele trei virusuri vor continua să “coabiteze în perioada 2010-2011 în emisfera nordică, cu probabilitatea ca virusul pandemic din 2009 să predomine”, explică agenţia ONU. OMS recomandă în consecinţă ca vaccinul creat pentru iarna următoare să ofere protecţie celor trei virusuri - H1N1, H3N2 şi B.

OMS formulează de două ori pe an astfel de recomandări pentru emisfera nordică şi emisfera sudică. În mai 2009, la două luni după apariţia unui nou virus pe continentul american, OMS recomanda ca vaccinul de iarnă să se concentreze pe tulpina A/H1N1. În condiţiile în care gripa pandemică s-a dovedit mai puţin agresivă decât se estima, provocând moartea a 15.000 de persoane, numeroase ţări occidentale au în prezent un surplus de vaccinuri pe care trebuie să le revândă.

Taguri articol


12