Autorităţile americane au blocat peste două miliarde de dolari în conturi de la Citigroup aparţinând Iranului, în urma deciziei unui tribunal federal din Manhattan, relatează publicaţia „The Wall Street Journal”, în ediţia electronică de duminică. Decizia judecătorească, pusă în executare în secret cu un an şi jumătate în urmă, este clasificată drept secretă, în principal datorită informaţiilor oferite justiţiei de Departamentul Trezoreriei. Suma blocată este în centrul unei dispute legale între Clearstream Banking din Luxemburg, deţinătorul contului de la Citibank, şi familiile a sute de puşcaşi marini americani ucişi sau răniţi în atacul terorist din 1983 asupra unei cazărmi americane de la Beirut. Clearstream este o casă de clearing deţinută de Deutsche Boerse AG, implicată într-un scandal de durată în Franţa. Un judecător federal american a decis în 2003 că Iranul este vinovat de organizarea atentatului de la Beirut şi a cerut ca regimul de la Teheran să plătească familiilor victimelor compensaţii în valoare de 2,7 miliarde de dolari, iar avocaţii acestora încearcă să obţină confiscarea fondurilor pentru plata despăgubirilor.
Publicaţia americană precizează că nu există indicii potrivit cărora Citibank ar fi avut cunoştinţă de faptul că fondurile aparţin Iranului. Conform documentelor judiciare, Clearstream a negat că ar deţine fonduri ale Guvernului iranian şi încearcă să obţină deblocarea conturilor. În cursul acestui an, administraţia americană a mai blocat bunuri iraniene în valoare de circa 12 miliarde de dolari, ca urmare a răpirii unor diplomaţi şi militari americani. Deşi o parte din fonduri a fost deblocată după eliberarea ostaticilor, o comisie ONU încearcă în continuare să arbitreze disputa şi să obţină deblocarea restului bunurilor, care includ depozite bancare, aur şi proprietăţi imobiliare.
Nu întâmplător, sâmbătă, ministrul iranian al Afacerilor Externe, Maouchehr Mottaki, a declarat că impunerea de noi sancţiuni internaţionale împotriva regimului de la Teheran nu ar avea nici un efect. “Impunerea de sancţiuni împotriva Iranului este ilegală şi contravine convenţiilor ONU. Nu ar avea niciun efect”, a afirmat şeful diplomaţiei iraniene, care a participat, la Manama, la o conferinţă regională privind securitatea în zona Golfului. Reuniţi la Bruxelles, liderii ţărilor membre UE şi-au reafirmat vineri sprijinul pentru eventuale sancţiuni ONU împotriva Iranului, în cazul în care Iranul respinge în continuare cooperarea cu comunitatea internaţională în privinţa programului său nuclear, iar Casa Albă a anunţat că împărtăşeşte “îngrijorarea gravă” exprimată de UE.
Pe de altă parte, liderul spiritual iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a formulat duminică un avertisment dur la adresa liderilor opoziţiei, cerându-le acestora să se delimiteze de manifestanţii care militează împotriva Guvernului de la Teheran. “Cei care lansează sloganuri în favoarea liderilor opoziţiei, agită fotografiile lor şi vorbesc despre ei cu respect se opun imamului Khomeini, Revoluţiei şi Islamului”, a afirmat Khamenei, într-un discurs transmis de televiziunea de stat. “Când vedeţi aşa ceva, delimitaţi-vă”, a adăugat acesta adresându-se lui Mir Hossein Moussavi şi Mehdi Karoubi, doi dintre liderii opoziţiei iraniene.