Convoiul ucrainean, jefuit cu complicitatea marinarilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Convoiul ucrainean, jefuit cu complicitatea marinarilor

Eveniment 30 Septembrie 2010 / 00:00 808 accesări

ACUZAŢII NEFONDATE. Scandalul declanşat săptămâna trecută de marinarii ucraineni de pe împingătorul „Zirkovy”, sub pavilion Ucraina, care au acuzat un grup de peste zece cetăţeni romi că au atacat una din barjele pline cu fier vechi pe care le duceau în Portul Constanţa, a luat, ieri, o altă întorsătură. Deşi Compania ucraineană de navigaţie pe Dunăre susţine că a informat ambasada Ucrainei din România, Ministerul Transporturilor şi Comunicaţiilor din Ucraina despre incidentul de la Agigea şi pregăteşte un apel către Comisia Dunării, poliţiştii Serviciului Regional de Transporturi Constanţa au descoperit că „jaful” ar fi avut loc cu acordul marinarilor. Oamenii legii au stabilit că, în seara de 23 septembrie, împingătorul, care transporta trei barje pline cu cereale şi fier vechi, a ancorat înainte de a trece prin ecluza de la Agigea, aşteptând să fie verificate documentele de către autorităţile portuare române. La scurt timp, marinarii ucraineni au sunat la 112 şi au cerut ajutor, spunând că o barjă a fost atacată de mai mulţi indivizi care încarcă fierul în maşinile cu care au venit. Până la sosirea oamenilor legii, hoţii au abandonat prada şi au fugit.

JAF FILMAT. La o săptămână de la incident, poliţiştii au reuşit să dea de urma presupuşilor hoţi, pe care i-au identificat de pe imaginile înregistrate de camerele de supraveghere instalate în zona ecluzei. Anchetatorii au audiat şapte bărbaţi din Cumpăna, însă numai cinci dintre ei au recunoscut comiterea infracţiunii. În schimb, toate persoanele reţinute au declarat că ar fi fost lăsate de marinari să fure fier, în schimbul a 200 de lei. Când ucrainenii au văzut cât de mult fier au reuşit să coboare de pe barjă, în jur de o tonă şi jumătate, şi-au dat seama că banii primiţi sunt puţini. Comandantul împingătorului a încercat să îi determine pe indivizi să plece, dar aceştia au refuzat şi au continuat să fure bucăţile de fier, motiv pentru care marinarii au sunat la 112 susţinând că sunt atacaţi.

LĂSAŢI LIBERI. Cei şapte bărbaţi chemaţi, ieri, la Poliţia Transporturi Constanţa au fost lăsaţi să plece după ce au dat declaraţii şi au fost amprentaţi. Mihai Chirilă, de 23 ani, Adrian Ţurcanu, de 35 ani, Domatel Ali, de 24 ani, Gheorghe Sandu, de 22 ani, Nicu Frăţilă, de 37 ani, Gheorghiţă Ionuţ Frăţilă, de 34 ani, şi Adi Gheorghe, de 20 ani, toţi din Cumpăna, sunt cercetaţi în libertate pentru furt calificat. „Nu sunt vinovat. A venit poliţia la mine acasă în dimineaţa asta (n.r. - ieri) şi mi-a cerut să vin la sediu că sunt suspect că am furat fier vechi de pe o barjă. M-am uitat pe pozele arătate şi eu nici nu apar în ele... Nu ştiu de ce poliţiştii dau vina pe mine, altul a furat şi vor să plătesc eu”, a spus Domatel Ali, unul dintre indivizii suspectaţi de furt. Oamenii legii continuă cercetările în vederea depistării celorlalţi doi participanţi la jaf, dar şi pentru găsirea marinarilor ucraineni, care au descărcat o parte din marfă în Portul Constanţa şi au plecat în Turcia, destinaţia finală a convoiului.



12