Rusia a trimis vineri pe teritoriul ucrainean primele camioane din convoiul cu ajutor umanitar staţionat la frontieră de peste o săptămână, apreciind că toate pretextele invocate de Kiev pentru a-l întârzia au fost epuizate. Autorităţile ucrainene se tem că acest convoi ar putea face obiectul unei provocări din partea insurgenţilor şi nu ar face decât să servească drept pretext pentru o intervenţie rusă. Ele au avertizat că transportarea ajutorului nu se va face decât cu garanţii pentru siguranţa acestuia. Moscova anunţase cu puţin timp înainte că a decis să îşi trimită fără să mai aştepte, către Lugansk, în estul Ucrainei, convoiul umanitar staţionat la frontieră. Camioanele s-au deplasat până la vama ucraineană de la postul Izvarine. Potrivit televiziunii ruseşti de stat, peste 20 de camioane şi-au continuat drumul pe teritoriul ucrainean aflat sub controlul separatiştilor pro-ruşi. Primele camioane din convoi au fost inspectate joi de grăniceri şi vameşi ucraineni, o procedură indispensabilă pentru ca Comitetul Internațional al Crucii Roșii să poată distribui ulterior ajutorul. Rusia a apreciat că există o urgenţă în contextul situaţiei umanitare tot mai dificile din estul Ucrainei, devastat de confruntări armate care s-au soldat cu peste 2.000 de morţi în decurs de patru luni şi sute de mii de persoane strămutate. Diplomaţia rusă a reiterat că ”responsabilitatea unor posibile consecinţe ale provocărilor îndreptate împotriva convoiului revine total Kievului”. O purtătoare de cuvânt a CICR declarase vineri dimineaţa că organizaţia nu dispune încă de garanţii de securitate. Vineri seară, oficialii din Lugansk au anunțat că 20 de camioane rusești cu ajutoare au sosit în localitate.
Şeful serviciilor de securitate ucrainene a acuzat, vineri, Rusia de ”invazie directă”, după decizia Moscovei de a trimite în Ucraina convoiul său umanitar, fără a aştepta să fie inspectat. ”Noi spunem că este o invazie directă. Este vorba despre vehicule militare sub acoperirea cinică a Crucii Roşii”, a declarat Valentin Nalivaicenko, directorul serviciilor de securitate ucrainene (SBU). ”Aceste camioane vor fi utilizate de rebeli pentru transportul armelor”, a dat asigurări directorul SBU, adăugând că produsele alimentare transportate de acest convoi vor ajunge de asemenea la insurgenţi, nu doar la civili. Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe a denunţat, la rândul său, ”încălcările flagrante ale dreptului internaţional şi ale inviolabilităţii frontierelor”, precizând că se teme de ”provocări deliberate”.
UE și-a exprimat regretul pentru decizia Rusiei de a trimite un convoi umanitar în Ucraina, fără escorta Crucii Ruşii şi fără acordul Kievului, considerând că este vorba de o încălcare gravă a frontierei ucrainene. ”Cerem Rusiei să revină asupra deciziei”, a declarat un reprezentant al Serviciului European de Acţiune Externă, salutând atitudinea de reţinere a autorităţilor ucrainene. ”Orice altă întârziere a convoiului umanitar rus ar fi fost inacceptabilă”, i-a transmis preşedintele rus, Vladimir Putin, cancelarului german, Angela Merkel, conform unui comunicat al Kremlinului. ”Date fiind tergiversările Kievului, Rusia a decis să trimită camioanele în Ucraina, pentru că orice altă întârziere ar fi fost inacceptabilă”, i-a spus Putin cancelarului german. Vladimir Putin a exprimat ”preocupare în legătură cu escaladarea utilizării forţei armate de către armata ucraineană în estul Ucrainei”.
ELICOPTER MILITAR DOBORÂT Insurgenţii pro-ruşi din estul Ucrainei au doborât, miercuri, un elicopter de tip Mi-24 al armatei ucrainene, în apropiere de bastionul rebel Lugansk, provocând moartea celor doi piloţi, a anunţat, vineri, un purtător de cuvânt militar. Aparatul de zbor a fost doborât deasupra localităţii Gheorghivka, situată la 20 de kilometri sud de Lugansk.
ZBOR FINAL Avionul închiriat pentru a transporta 20 de sicrie cu rămăşiţe ale victimelor malaeziene ale prăbuşirii zborului MH17, aparţinând companiei Malaysia Airlines, în Ucraina a sosit vineri la Kuala Lumpur, din direcţia Amsterdam. O zi de doliu naţional a fost decretată cu această ocazie. Vicepremierul Muhyiddin Yassin a anunţat săptămâna trecută că sicriele vor fi primite de regele Malaeziei, premierul ţării şi alţi demnitari. Zborul MH17 Amsterdam - Kuala Lumpur a fost doborât la 17 iulie, în timp ce survola estul Ucrainei, o zonă unde au loc confruntări între armata ucraineană şi forţele insurgente separatiste. Toate cele 298 de persoane aflate la bord au murit. Printre persoanele de la bord se aflau 193 de olandezi şi 43 de malaezieni, dintre care 15 membri ai echipajului. În urma acestei catastrofe, peste 220 de sicrie conţinând rămăşiţele unora dintre victime au fost transportate spre Olanda, pentru a fi identificate. 28 de victime malaeziene au fost identificate în Olanda, ţară însărcinată cu efectuarea acestei operaţiuni.