NEGOCIERI EŞUATE Ieri a fost o zi complet nebună pe scena politică românească. Liderii USL s-au întâlnit pentru a se împăca, dar au sfârşit prin a o lua pe căi diferite. Încă de dimineaţă, liderii PNL s-au întâlnit la sediul central al partidului, unde l-au invitat şi pe premierul Victor Ponta, pentru discuţii pe tema crizei apărute în sânul coaliţiei aflate la guvernare. Cât de grave sunt disensiunile? Într-atât de grave încât au fost vehiculate în spaţiul public până şi informaţii legate de o eventuală demisie in corpore a miniştrilor liberali din Cabinetul Ponta. Temele declarate ale întâlnirii de la sediul PNL au fost situaţia TVR şi iniţiativa de comasare a Muzeului Ţăranului Român cu Muzeul Satului. Fondul discuţiilor a fost însă legat de rezolvarea disensiunilor dintre liderii PNL şi PSD care au răbufnit în public în ultimele zile. Am aşteptat cu toţii să vedem dacă s-a ajuns la vreun consens. Rezultatul discuţiilor a fost, însă, altul.
BĂSESCU ŞI PONTA ŞI-AU FĂCUT CONCESII Având în vedere afirmaţiile belicoase lansate între Antonescu şi Ponta în ultimele zile, eşuarea unei prime runde de negocieri nu a fost chiar o surpriză. Ceea ce a urmat, însă, a lăsat pe toată lumea cu gura căscată. De la sediul PNL, premierul a plecat la Palatul Cotroceni, unde a avut loc o întrunire cu Traian Băsescu. Imediat după discuţii, premierul a anunţat o schimbare radicală a poziţiei preşedintelui faţă de proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2014, pe care acesta din urmă anunţase răspicat că nu îl va promulga decât atunci când va expira termenul legal de 20 de zile în care actul normativ poate sta la Preşedinţie. Concret, Ponta a obţinut de la Băsescu o promulgare imediată a Legii bugetului de stat. În schimb, Guvernul a amânat cu trei luni introducerea accizei de 7 eurocenţi, până la 31 martie 2014, şi va trebui să găsească alte surse financiare pentru a acoperi gaura lăsată în urmă de neîncasarea acestei taxe.
STARE DE ASEDIU Pe fondul întregii urzeli de negocieri, trădări şi acuze, au prins vigoare zvonurile legate de o eventuală ruptură iremediabilă a USL, al căror ison a fost ţinut de apelul preşedintelui social-democrat al Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, pentru ca PSD şi PNL să nu îşi spele rufele în public şi de asigurările deloc liniştitoare ale lui Traian Băsescu: “Nu cred în ruperea USL, dar pot fi nişte jocuri de forţă”. Totul asezonat cu tăcerea prelungită a lui Victor Ponta şi cu declaraţia seacă a lui Crin Antonescu atunci când a fost întrebat de o eventuală aplanare a conflictului cu premierul: „Terminaţi cu împăcarea”! Vom vedea în zilele următoare ce se va mai întâmpla pe scena politică. Pe fond nu mai este nimic de neluat în calcul. Toate formaţiunile politice din Parlament au guvernat alături de celelalte în diverse perioade de timp. Deci nu mai există aşa-numitele “alianţe împotriva naturii”. Dacă au putut guverna PSD şi PDL, PNL şi PSD sau PNL cu PDL, orice este posibil şi de acum încolo. În timpul ăsta, însă, salariile continuă să fie prea mici pentru UE, sistemul sanitar continuă să fie deficitar, învăţământul este într-o reformă continuă, iar economia… Dumnezeu cu mila! Exact de o criză politică aveam nevoie cu toţii.