Cooperare a serviciilor de informaţii împotriva grupării Statul Islamic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cooperare a serviciilor de informaţii împotriva grupării Statul Islamic

Externe 10 Septembrie 2014 / 00:00 379 accesări

Ministrul israelian al Apărării, Moshe Yaalon, a îndemnat, ieri, la o ”cooperare între serviciile de informaţii din lumea liberă împotriva grupării Statul Islamic (SI)”. ”Pentru a opri şi învinge Statul Islamic, am învăţat de la 11 septembrie că este necesară o cooperare a serviciilor de informaţii din ţările lumii libere, schimburi de experienţă şi o cooperare operaţională în anumite domenii”, a declarat ministrul.

Gruparea Statul Islamic, care a cucerit teritorii vaste de o parte şi de alta a frontierei dintre Siria şi Irak, este o organizaţie jihadistă ultraradicală, ce a comis numeroase abuzuri. ”Lumea liberă s-a arătat până acum prea tolerantă cu organizaţiile, entităţile teroriste şi ţările care susţin terorismul, ca Iranul”, a adăugat Yaalon. Amos Yaldin, un fost şef al serviciilor militare de informaţii şi actualul director al Institutului de Studii pentru Securitatea Naţională israeliană de la Universitatea din Tel Aviv, a declarat că Israelul îşi împărtăşeşte informaţiile cu aliaţii. ”Informaţiile pe care le culegem despre Orientul Mijlociu, care se confruntă cu o serie de ameninţări, şi anume Iranul, Hezbollahul, despre ceea ce se întâmplă în Siria, despre organizaţii teroriste din Sinai, în Egipt, în Fâşia Gaza sunt de foarte bună calitate şi le împărtăşim cu aliaţii noştri“, a declarat acest general în rezervă.

NOU GUVERN LA BAGDAD Parlamentul irakian a aprobat, luni, Guvernul lui Haidar al-Abadi, acordându-i premierului un termen pentru a desemna doi dintre miniştrii care se vor afla în fruntea luptei împotriva grupării Statul Islamic, contra căreia se vor mobiliza peste 40 de ţări. Noul premier a cerut o săptămână pentru acordarea portofoliilor-cheie ale Apărării şi Afacerilor Interne, posturi pe care le va ocupa personal cu titlu interimar. În pofida acestei amânări, el a obţinut aprobarea Parlamentului pentru Guvenul de uniune însărcinat cu îndepărtarea disensiunilor create în mandatul lui Nuri al-Maliki. Acesta din urmă este acuzat că a contribuit la ascensiunea SI în această ţară cu populaţie majoritar şiită, prin faptul că a dus o politică autoritaristă şi a exclus minoritatea sunnită. Acest Cabinet este însărcinat să facă front comun împotriva grupării Statul Islamic, o organizaţie care se va afla în centrul negocierilor pe care secretarul de stat american, John Kerry, le va purta în Orientul Mijlociu, unde a plecat în turneu, ieri, cu o zi înainte de prezentarea de către preşedintele american, Barack Obama, a planului de acţiune împotriva SI.

În faţa pericolului reprezentat de către jihadişti, vinovaţi de comiterea unor abuzuri în porţiuni largi ale teritoriilor pe care le ocupă în Irak şi Siria, SUA au trecut la acţiune cu o viteză superioară. Washingtonul, care a declanşat în urmă cu o lună o campanie de atacuri aeriene asupra unor poziţii deţinute de SI în Irak, intenţionează să creeze o coaliţie internaţională solidă, la care vor participa peste 40 de ţări şi al cărei scop este să se coordoneze în faţa ameninţării reprezentate de către SI. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a salutat formarea noului Guvern irakian şi i-a îndemnat pe toţi liderii politici irakieni să continue să colaboreze şi să ajungă fără întârziere la o decizie asupra nominalizării miniştrilor Apărării şi Internelor. Plasându-şi Guvernul sub semnul unităţii, al-Abadi s-a angajat luni, în Parlament, să soluţioneze diferendele dintre Guvernul central şi regiunea autonomă Kurdistan.

ATAC SÂNGEROS Pe teren, cel puţin 18 persoane au fost ucise, iar alte peste 50 rănite, luni, într-un dublu atentat sinucigaş şi confruntări armate, după ce doi bărbaţi înarmaţi au lansat un atac la Dhuluiya, la 90 de kilometri nord de Bagdad. Atacul a fost efectuat de SI, care încearcă de mai multe săptămâni să preia controlul asupra acestei localităţi.

Taguri articol


12