Miniştri de Externe şi diplomaţi de rang înalt din 12 ţări din regiunea Mării Negre, bogată în hidrocarburi, s-au întîlnit, ieri, la Ankara, pentru a discuta despre mijloacele de a-şi spori cooperarea economică.
Reuniunea Organizaţiei pentru Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN) s-a deschis într-un climat tensionat, avînd în vedere că Turcia, care prezidează în prezent organizaţia, ameninţă să intervină militar în nordul Irakului, pentru a anihila bazele rebelilor kurzi din PKK, acuzaţi de atacuri pe teritoriul turc. În pofida diferendelor politice sau teritoriale dintre anumite ţări, OCEMN încearcă să dezvolte legături economice strînse între ţările membre, de la înfiinţarea sa, după căderea comunismului. “Spiritul cooperării care se manifestă aici este încurajator”, a declarat preşedintele Turciei, Abdullah Gul. Turcia, care prezidează organizaţia din luna mai, şi-a concentrat eforturile asupra cooperării din domeniile transporturilor, energiei, comerţului, mediului şi luptei împotriva crimei organizate. Unul dintre principalele obiective ale organizaţiei este ameliorarea sistemului de transporturi, pentru a încuraja comerţul şi turismul, mai ales prin proiectul construirii unei autostrăzi în jurul Mării Negre, de 7.500 kilometri, dar şi realizarea unei legături maritime continue între porturile statelor membre OCEMN.
Gruzia, Grecia, România, Serbia, Turcia şi Ucraina au fost reprezentate, la Ankara, de miniştrii de Externe, iar celelalte state, Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, R. Moldova şi Rusia, au trimis viceminiştrii de Externe. Această organizaţie este una dintre puţinele structuri în care participă atît Turcia cît şi Armenia. OCEMN reprezintă a doua regiune cea mai bogată în hidrocarburi din lume, după regiunea Golfului Persic.