Cooperarea serviciilor de informaţii ale statelor membre CSI

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cooperarea serviciilor de informaţii ale statelor membre CSI

Externe 05 Septembrie 2009 / 00:00 485 accesări

Preşedintele rus a declarat, vineri, în cadrul reuniunii reprezentanţilor serviciilor de informaţii ale ţărilor din cadrul Comunităţii Statelor Independente (CSI), că numai eforturile internaţionale pot garanta securitatea naţională a acestor ţări. „Toate organismele de securitate şi serviciile de informaţii apără interese naţionale. Dar modalităţile sînt insuficiente pentru a ne îndeplini misiunile ţinînd cont de experienţa noastră istorică, de procesul de integrare în cadrul CSI şi de globalizare”, a precizat Dmitri Medvedev. „Terorismul, crima organizată şi extremismul nu au caracter naţional. În urmă cu 50 de ani, puteam să le combatem la nivel naţional, dar cooperam deja cu alte state. În prezent, ne aflăm într-un spaţiu global şi astfel de contacte sînt cu atît mai utile”, a precizat preşedintele rus.

La conferinţă a participat directorul Serviciilor de Informaţii Externe al Rusiei, ministrul azer al Securităţii naţionale, directorul Serviciului de securitate naţională al Armeniei, preşedintele Comitetului de securitate din Belarus, directorul Serviciului de Informaţii externe al Kazakstanului, preşedintele comisiei pentru Securitate naţională din Kîrgîzstan, directorul Serviciului de informaţii şi securitate din R.Moldova, preşedintele comisiei de stat pentru Securitate Naţională din Tadjikistan, vicepreşedintele Serviciului pentru Securitate Naţională al Uzbekistanului şi preşedintele Serviciului de Informaţii externe al Ucrainei.

Totodată, autorităţile ruse au anunţat că arsenalul nuclear rus va fi înnoit şi modernizat. Comandantul celei de-a 12-a direcţii generale a Ministerului Apărării, generalul Vladimir Verhovţev, a subliniat că noile muniţii nucleare ar face obiectul a numeroase inovaţii tehnice, ce vizează garantarea fiabilităţii exploatării lor. La ora actuală, toţi vectorii strategici ruşi sînt complet echipaţi cu arme nucleare, a adăugat acesta. Generalul Verhovţev a subliniat că plafonul numărului de focoase nucleare prevăzut de noul tratat START, în prezent în curs de elaborare, nu va aduce atingere intereselor Rusiei. „În legătură cu nivelul cantitativ de atins în cursul următorilor şapte ani, plafonul de 1.500-1.675 de muniţii nucleare, fixat pentru Forţele Strategice Nucleare, nu va afecta interesele de securitate naţională ale ţării”, a precizat Vladimir Verhovţev.



12