Copii abandonaţi în spitale!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Fenomen de neoprit

Copii abandonaţi în spitale!

Eveniment 03 Ianuarie 2013 / 00:00 3147 accesări

Un copil este un dar de care ar trebui să se bucure orice părinte, indiferent de mediul din care provine. Din păcate, în România, situaţia economică modestă a majorităţii familiilor, prejudecăţile societăţii (în cazul mamelor singure) fac ca o parte a copiilor să fie abandonaţi în spitale. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Constanţa, până la jumătatea lunii decembrie 2012, numărul copiilor abandonaţi în unităţile sanitare de pe raza judeţului ajunsese la 264, în creştere faţă de anul trecut, când au fost înregistrate 200 de cazuri. Aceste cifre plasează Constanţa printre primele din ţară în topul părinţilor care renunţă la copiii lor. „Nu este vorba numai de secţiile de maternitate, ci şi de secţiile de pediatrie. Practic, sunt copii pe care părinţii îi aduc pentru îngrijiri medicale, pentru ca apoi să-i abandoneze”, a declarat directorul adjunct din cadrul DGASPC, Mihaela Ristea.

DIN CEI 264 DE COPII ABANDONAŢI ANUL TRECUT, 53 AU FOST PLASAŢI LA ASISTENŢI MATERNALI PROFESIONIŞTI, PATRU AU FOST PLASAŢI ÎN CENTRE PENTRU COPII CU DIZABILITĂŢI ŞI ALŢI PATRU AU DECEDAT, FIIND NĂSCUŢI PREMATUR.

Restul de 201 de copii au fost, mulţumită eforturilor depuse de asistenţii sociali din cadrul DGASPC, reintegraţi în familie. „Suntem în anii 2000! Nu este normal ca, în aceste timpuri, să mai vorbim despre copii abandonaţi în spitale. Ne trebuie programe naţionale eficiente pentru a preveni sarcinile nedorite. Românii trebuie să afle despre măsurile anticoncepţionale pe care le au la dispoziţie, pentru ca nou-născuţii, dar nu numai, să nu mai fie lăsaţi în unităţile sanitare”, a mai spus directorul adjunct Ristea.

SOS LEGISLAŢIE! La iniţiativa preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), Nicuşor Constantinescu, conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU), CJC, Direcţia de Sănătate Publică şi DGASPC au făcut demersuri astfel încât legislaţia care îi vizează pe copiii abandonaţi în spitale să se modifice. „Tragem un nou semnal de alarmă asupra legislaţiei privind protecţia copilului cu probleme de sănătate. Avem în Clinica de pediatrie 16 copii abandonaţi, dintre care patru cu probleme grave de sănătate”, declara, în iulie 2012, managerul SCJU, dr. Dan Căpăţână. El a spus că nu se poate interveni în cazul lor, din punct de vedere medical, întrucât nu există aprobarea părinţilor, care nu sunt de găsit. SCJU poate să-i îngrijească, le poate stabiliza funcţiile vitale, însă nimic mai mult, spunea managerul. Cei mici nu pot fi duşi în centrele de plasament întrucât acestea nu au în alcătuire personal medical, deci nu are cine să-i îngrijească, aşa cum se întâmplă în căminele de bătrâni, de exemplu. „Vrem să fie aduse modificări legislative în acest sens. De asemenea, vrem să fie modificată şi Legea privind tutorele copiilor. Trebuie să fie desemnat şi altcineva, nu doar preşedintele Consiliului Judeţean. De exemplu, eu propun ca SCJU să fie un alt tutore. Eventual să fie întocmită o comisie de medici, medicul care-l operează, medicul curant”, preciza managerul, criticând „hiatusul legislativ”.



12